Tanniinirakenteen vaikutus liukenemattomien tanniini-proteiini-kompleksien muodostumiseen ja pysyvyyteen
Sillanpää, Mimosa (2020-10-15)
Tanniinirakenteen vaikutus liukenemattomien tanniini-proteiini-kompleksien muodostumiseen ja pysyvyyteen
Sillanpää, Mimosa
(15.10.2020)
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020102287459
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020102287459
Tiivistelmä
Tanniinien yksi tunnetuimmista ominaisuuksista on niiden kyky sitoutua proteiineihin ja muihin makromolekyyleihin. Aiemmat tutkimukset ovat liittäneet kyseisen ominaisuuden myös tanniinien moniin hyötyihin märehtijöiden ravintoon lisättynä; tanniinien on havaittu mm. vähentävän märehtijöiden metaanipäästöjä ja parantavan niiden kasviproteiinien hyötykäyttöä. Lisäksi tanniinit voivat toimia luonnollisina loislääkkeinä.
Tanniinien ja proteiinien muodostamia komplekseja on tutkittu paljon, mutta näiden kompleksien pysyvyydestä eri pH-olosuhteissa on hyvin vähän tietoa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin rakenteen vaikutusta puhdistettujen proantosyanidiinifraktioiden ja proteiinin muodostamien liukenemattomien kompleksien pysyvyyteen pH:n funktiona. Lisäksi tutkittiin proantosyanidiinien ja hydrolysoituvien tanniinien kombinatorisia vaikutuksia niiden proteiininsaostuskapasiteettiin.
Proantosyanidiinien keskimääräinen polymerisaatioaste vaikutti eniten tanniini–proteiini-kompleksien pysyvyyteen; suuremman polymerisaatioasteen proantosyanidiinit muodostivat proteiinien kanssa pysyvimpiä komplekseja. Myös proantosyanidiinien galloyloitumisasteen sekä polymeerin prosyanidiiniyksiköiden määrää kasvattamalla saatiin parannettua proteiinikompleksien pysyvyyttä. Kombinatorinen vaikutus oli tanniiniseoksilla yleisesti additiivinen, mutta hydrolysoituvilla tanniineilla erityisesti avoketjuisen polyolin omaava rakenne sekä proantosyanidiineilla rakenteeseen kiinnittyneet galloyyliryhmät kasvattivat kombinatorista vaikutusta. Synerginen vaikutus oli korkein alhaisilla tanniinikonsentraatioilla.
Tanniinien ja proteiinien muodostamia komplekseja on tutkittu paljon, mutta näiden kompleksien pysyvyydestä eri pH-olosuhteissa on hyvin vähän tietoa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin rakenteen vaikutusta puhdistettujen proantosyanidiinifraktioiden ja proteiinin muodostamien liukenemattomien kompleksien pysyvyyteen pH:n funktiona. Lisäksi tutkittiin proantosyanidiinien ja hydrolysoituvien tanniinien kombinatorisia vaikutuksia niiden proteiininsaostuskapasiteettiin.
Proantosyanidiinien keskimääräinen polymerisaatioaste vaikutti eniten tanniini–proteiini-kompleksien pysyvyyteen; suuremman polymerisaatioasteen proantosyanidiinit muodostivat proteiinien kanssa pysyvimpiä komplekseja. Myös proantosyanidiinien galloyloitumisasteen sekä polymeerin prosyanidiiniyksiköiden määrää kasvattamalla saatiin parannettua proteiinikompleksien pysyvyyttä. Kombinatorinen vaikutus oli tanniiniseoksilla yleisesti additiivinen, mutta hydrolysoituvilla tanniineilla erityisesti avoketjuisen polyolin omaava rakenne sekä proantosyanidiineilla rakenteeseen kiinnittyneet galloyyliryhmät kasvattivat kombinatorista vaikutusta. Synerginen vaikutus oli korkein alhaisilla tanniinikonsentraatioilla.