Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Supplier Code of Conductin toteutumisen seuranta suomalaisissa elintarvikealan yrityksissä

Johansson, Tiia (2021-04-06)

Supplier Code of Conductin toteutumisen seuranta suomalaisissa elintarvikealan yrityksissä

Johansson, Tiia
(06.04.2021)
Katso/Avaa
Johansson_Tiia_opinnayte.pdf (1.937Mb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021042111217
Tiivistelmä
Vastuullinen toimittajien johtaminen on noussut tärkeäksi osaksi vastuullista liiketoimintaa ja vastuullista toimitusketjujen johtamista. Jotta yritys voi saavuttaa kokonaisvaltaisen vastuullisuuden, tulee sen jokaisen toimitusketjun jäsenen toimia kestävällä tavalla. Vastuullisen toimitusketjun takaamiseksi yritykset ovat kiinnittäneet huomiota kattavaan toimittajien arviointi- ja valintaprosessiin sekä vastuullisuusriskien hallintaan. Lisäksi yritykset ovat kehittäneet organisaatiotasoisia eettisiä käytännesääntöjä ja ohjeistuksia (Code of Conduct, CoC) sekä toimittajakohtaisia eettisiä toimintaperiaatteita (Supplier Code of Conduct, SCoC).
Toimitusketjut ovat pitkiä ja monimutkaisia ja toimittajia voi olla satoja, jolloin toimittajien prosessien seuranta on haastavaa. Tämä on ongelmallista erityisesti elintarvikealalla, jossa raaka-aineita voidaan hankkia toiselta puolelta maailmaa. Vaikka toimittajat olisivat sitoutuneet noudattamaan yritysten eettisiä toimintaperiaatteita, yritykset eivät ole aina täysin varmoja niiden täysimääräisestä toteutumisesta. CoC:a ja SCoC:a koskeva tutkimus on keskittynyt niiden rakentamiseen ja sisältöön, mutta niiden implementoinnista tutkimusta ei ole yhtä paljon. Lisäksi niiden vaikutuksista ja tehokkuudesta ei ole yksimielisyyttä. Tämä tutkielma vastaakin kysymykseen ”Miten suomalaiset elintarvikealan yritykset seuraavat Supplier Code of Conduct:n toteutumista?” Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena ja aineisto on kerätty puolistrukturoidulla haastattelulla. Haastateltavana ovat valittujen kohdeyritysten vastuullisuus- ja hankintapäälliköt.
Tulosten mukaan suomalaisten elintarvikeyritysten kirjalliset SCoC-ohjeistukset ovat hyvin samanlaisia ja ne sisältävät vähimmäisvaatimukset eettiseen liiketoimintaan, työntekijöiden hyvinvointiin ja turvallisuuteen, ympäristön suojeluun sekä seuraukset vaatimusten rikkomisesta. Toimittajia seurataan ja hallitaan ja siten SCoC:n toteutuminen pyritään varmistamaan toimittajien huolellisella arvioinnilla ja riskiluokittelulla, sitouttamalla toimittajat kirjallisesti SCoC:iin, sertifikaateilla, itsearvioinneilla, vuosiarvioinneilla, auditoinneilla sekä SCoC:n noudattamatta jättämisestä aiheutuvien seurauksien uhalla. Käytettävissä olevat toimenpiteet ovat perinteisiä, eikä uusia vastuulliseen toimittajan hallintaan käytettäviä keinoja tullut esiin.
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit) [9419]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste