Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

"Erikoist luonnet se vaatii" : Elintarvikealan pienyrittäjänä toimiminen varsinaissuomalaisella maaseudulla 2020-luvulla

Schauman, Anna (2021-04-30)

"Erikoist luonnet se vaatii" : Elintarvikealan pienyrittäjänä toimiminen varsinaissuomalaisella maaseudulla 2020-luvulla

Schauman, Anna
(30.04.2021)
Katso/Avaa
Schauman_Anna_Progradu.pdf (3.321Mb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021052531501
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen kohteena ovat elintarvikealan pienyrittäjät, jotka työskentelevät muuttuvassa toimintaympäristössä, uudenlaisten raaka-aineiden ja tuotantotapojen parissa varsinaissuomalaisella maaseudulla 2020-luvulla. Tutkin sitä, miten yrittäjät näkevät omat vaikutusmahdollisuutensa sellaisiin nyky-yhteiskunnan haasteisiin kuten ilmastonmuutos ja maaseudun autioituminen. Tutkimusaineistona on Suomen maatalousmuseo Sarkan ja Turun Yliopiston etnologian oppiaineen kanssa keväällä 2020 yhteistyönä toteuttaman Maatalouden elintarviketeollisuuden nykydokumentointi -hankkeen tuloksena syntynyt haastatteluaineisto, yhteensä 19 teemahaastattelua. Hankkeeseen osallistui kaiken kaikkiaan 17 yritystä, joista valtaosa on pieniä perheyrityksiä. Kenttätyöt toteutettiin kevään 2020 aikana, jolloin saatiin myös tallennettua ajankohtaista tietoa maailmanlaajuisen koronapandemian vaikutuksista maatalouteen ja pienyrittäjien elinkeinoon.

Tarkastelen maaseudun muuttuvaa toimintaympäristöä elintarvikealan yrittäjien näkökulmasta ja tutkin sitä, miten he kokevat yrittäjyyden osana jokapäiväistä arkeaan ja elinympäristöään. Tarkastelen yrittäjien kokemuksia moniäänistä tutkimusotetta hyödyntäen, jolloin yksilöiden kokemukset ja kulttuurin monimuotoisuus tulevat selkeämmin näkyviin. Tutkimusaineiston analysoinnissa olen käyttänyt kulttuurianalyysia, jonka avulla on mahdollista heijastaa jokapäiväisiä arjen asioita suurempiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Tutkimukseni keskeisenä tuloksena on se, että yhä kiihtyvällä tahdilla muuttuva maailma on muuttanut elintarvikealan toimintaympäristöä monin eri tavoin ja vaatinut alan yrittäjiltä ketteryyttä ja sopeutumiskykyä. Myynnin ja markkinoinnin merkitys ovat korostuneet entisestään ja verkkokaupan suosio kasvanut koronapandemian aikana. Kuluttajat vaativat vastuullisesti tuotettuja, ekologisia ja hyvinvointia tukevia elintarvikkeita ja yrittäjien täytyy seurata herkästi erilaisia kulloinkin pinnalla olevia trendejä pysyäkseen ajan hermoilla. Yrittäjät pyrkivät huomioimaan ympäristöasiat laaja-alaisesti kaikessa yritystoiminnassaan ja kokevat toimintansa tukevan kestävää kehitystä ja maaseudun elinvoimaisuutta. Toiveena on, että yritystoiminnalle löytyy jatkaja omasta perheestä. Maaseudun pienyrittäjien kokemusten tarkastelu auttaa omalta osaltaan ymmärtämään sitä, miten moniulotteisesta ja -mutkaisesta kokonaisuudesta on kyse, kun puhumme maatalouden ja toimintaympäristöjen muutoksesta.
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit) [9076]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste