Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (rajattu näkyvyys)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (rajattu näkyvyys)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Resiinihappojen vaikutus suun streptokokkeihin

Mäntynen, Matias (2022-05-13)

Resiinihappojen vaikutus suun streptokokkeihin

Mäntynen, Matias
(13.05.2022)
Katso/Avaa
Mantynen_Matias_opinnayte.pdf (872Kb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
suljettu
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022052037643
Tiivistelmä
Tämän työn aiheena oli tutkia havupuupohjaisten resiinihappojen vaikutusta suun streptokokkeihin, etenkin Streptococcus mutansin viabiliteettiin ja kykyyn muodostaa biofilmiä in vitro. Streptococcus mutans on yksi yleisimmin hammaskariekseen liitetyistä patogeeneista.

Tutkimuksessa käytettiin havupuupohjaista resiinihappoa ja resiinihapon natriumsuolaa. Tutkimus tehtiin yhdellä Streptococcus mutans -tyyppikannalla, yhdellä Streptococcus mutans -kliinisellä kannalla, yhdellä Streptococcus Sanguinis -tyyppikannalla ja käyttämällä ihmisen syljen sekamikrobistoa. Resiinihappojen vaikutusta bakteerien kasvuun tutkittiin sekä lyhyen altistuksen jälkeen että aineen läsnäollessa kasvun aikana. Biofilmin muodostuskykyä tutkittiin lyhytaikaisen altistuksen jälkeen tutkittaville aineille.

Tutkimuksessa todettiin resiinihapon ja resiinihapon natriumsuolan hidastavan merkittävästi kaikkien tutkittujen streptokokkien kasvua, natriumsuolan ollessa hieman resiinihappoa tehokkaampi. Myös biofilmin muodostus oli merkittävästi vähentynyt 8 tunnin kasvatuksen jälkeen.

Tämän in vitro tutkimuksen perusteella havupuiden resiinihapojen antimikrobivaikutus suun streptokokkeihin on merkittävä. Mikäli vaikutukset voidaan todentaa myös suun olosuhteissa, niillä voisi olla sovelluksia esimerkiksi suunhoitotuotteiden, kuten hammastahnojen ja suuvesien, antimikrobisina ainesosina.
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (rajattu näkyvyys) [4830]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste