Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Työn sosiaalisten voimavarojen yhteys työn imuun suomalaisten sinfoniaorkestereiden jousisoittajien keskuudessa

Kuusi, Helmi (2022-06-14)

Työn sosiaalisten voimavarojen yhteys työn imuun suomalaisten sinfoniaorkestereiden jousisoittajien keskuudessa

Kuusi, Helmi
(14.06.2022)
Katso/Avaa
Kuusi_Helmi_opinnayte.pdf (826.0Kb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022062248780
Tiivistelmä
Muusikot työskentelevät sinfoniaorkesterissa rakenteeltaan ja toimintakulttuuriltaan erilaisissa instrumenttiryhmissä, joita kutsutaan instrumenttisektioiksi. Jousisoitinten instrumenttisektioissa orkesterityö on hierakkisesti järjestäytynyttä ryhmätyötä, jota johtavat äänenjohtajat. Yhtenäistä sointikuvaa tavoitellaan soittotapoja muokkaamalla. Tässä työskentelyssä onnistunut yhteistyö on tärkeää. Jousisoittajien mahdollisuudet yksilölliseen musiikilliseen ilmaisuun ovat muihin instrumentteihin verrattuna rajatummat ja työstä saatu kiitos keskimäärin vähäisempää. On oletettavaa, että nimenomaan jousisoitinsektioiden hierakkisessa työssä arvostuksen kokemus, sosiaalinen pääoma sekä oikeudenmukainen ja arvostava johtaminen omassa instrumenttisektiossa ovat sellaisia sosiaalisia voimavaroja, joihin liittyvät kokemukset ovat yhteydessä muusikoiden kokemaan työn imuun. Yhteys työn sosiaalisten voimavarojen ja työn imun välillä on havaittu lukemattomissa muita aloja koskevissa tutkimuksissa, mutta sinfoniaorkesterimuusikoiden keskuudessa aihetta ei ole aikaisemmin tutkittu kvantitatiivisesti. Tässä tutkimuksessa kiinnostuksen kohteena oli, yleistyvätkö muun alan tutkimustulokset sosiaalisten voimavarojen yhteydestä työn imuun koskemaan sinfoniaorkesterin jousisoittajia.
Orkesterimuusikkotutkimus 2021 oli työhyvinvointiaiheinen kyselytutkimus (N=424), jossa muusikoiden keskinäinen vuorovaikutus oli kiinnostuksen keskiössä. Tässä pro gradu -tutkimuksessa käytettiin Orkesterimuusikkotutkimus 2021 -aineistoa. Tutkimuksessa selvitettiin, ovatko kokemukset arvostuksesta sekä sosiaalisesta pääomasta omassa instrumenttisektiossa yhteydessä työn imuun jousisoittajilla (N=231) ja onko yhteyksien voimakkuudessa eroa viulistien ja muiden jousisoittajien välillä. Lisäksi tutkittiin, ovatko kokemukset oikeudenmukaisesta johtamisesta ja arvostavasta johtamisesta omassa instrumenttisektiossa yhteydessä työn imuun (tuttisoittajat ja alemmat äänenjohtajat, N=176) ja onko yhteyksien voimakkuudessa eroa viulistien ja muiden jousisoittajien välillä. Orkesterimuusikkotutkimus 2021:ssä työn imua mitattiin yhdeksällä kysymyksellä (Schaufeli & Bakker, 2003), sosiaalista pääomaa viidellä kysymyksellä ja oikeudenmukaista johtamista kuudella kysymyksellä. Arvostuksen kokemusta sekä arvostavaa johtamista mitattiin kumpaakin kolmella kysymyksellä. Aineisto analysoitiin lineaarisella regressioanalyysillä.
Tutkimuksessa havaittiin, että kokemukset arvostuksesta ja sosiaalisesta pääomasta omassa instrumenttisektiossa olivat positiivisessa yhteydessä koettuun työn imuun. Viulistien keskuudessa yhteys arvostuksen kokemuksen ja työn imun välillä oli voimakkaampi. Myös kokemukset oikeudenmukaisesta johtamisesta ja arvostavasta johtamisesta omassa instrumenttisektiossa olivat positiivisessa yhteydessä koettuun työn imuun. Yhteyksien voimakkuudessa ei havaittu eroa viulistien ja muiden jousisoittajien välillä.
Tämä tutkimus osoitti, että muilla aloilla havaitut tutkimustulokset sosiaalisten voimavarojen yhteydestä työn imuun yleistyvät koskemaan myös sinfoniaorkesterin jousisoittajia. Tutkimusasetelman johdosta syy-seurauspäätelmiä ei kuitenkaan tule tehdä, sillä moni muu tekijä on osaltaan voinut vaikuttaa muuttujien väliseen yhteyteen. Tutkimuksen tarkoituksena oli herättää alalla keskustelua ja kiinnostusta vuorovaikutuksessa ilmeneviä tekijöitä kohtaan. Tutkimuksen tuottamaa tietoa on mahdollista hyödyntää sinfoniaorkesterimuusikoiden vuorovaikutuskulttuurin kehittämistyössä, jonka tarpeellisuutta on korostettu aiemmissa orkesterimuusikkotutkimuksissa.
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit) [9229]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste