Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Evaluation of the composition and oxidative status of omega-3 fatty acid supplements on the Finnish market using NMR and SPME-GC–MS in comparison with conventional methods

Damerau Annelie; Kortesniemi Maaria; Tarvainen Marko; Linderborg Kaisa M.; Ahonen Eija; Puganen Anna

Evaluation of the composition and oxidative status of omega-3 fatty acid supplements on the Finnish market using NMR and SPME-GC–MS in comparison with conventional methods

Damerau Annelie
Kortesniemi Maaria
Tarvainen Marko
Linderborg Kaisa M.
Ahonen Eija
Puganen Anna
Katso/Avaa
Final draft (732.2Kb)
Lataukset: 

Elsevier BV
doi:10.1016/j.foodchem.2020.127194
URI
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620310566?via%3Dihub
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021042823091
Tiivistelmä

Previous studies disagree on the oxidative status of omega-3 supplements. The great deviation raises concerns about quality and the methods used to monitor it. This study investigated 49 omega-3 products for their fatty acid content, lipid class and oxidative status using official methods, gas and liquid chromatography with mass spectrometry and nuclear magnetic resonance spectroscopy. With minor deviations, omega-3 fatty acid content and lipid class of all products were as declared. 24% of studied products exceeded thresholds set by The Global Organization for EPA and DHA Omega-3s for peroxide and/or p-anisidine value suggesting a compromised oxidative status. However, peroxide and/or p-anisidine value were only suitable for detection of lipid oxidation in 90% or 73%, respectively, of the products. Analysis of volatile oxidation compounds can be an alternative method for p-anisidine value. Nuclear magnetic resonance spectroscopy was shown to be a rapid method for determination of oil type and lipid class.

Kokoelmat
  • Rinnakkaistallenteet [19207]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste