Näytä suppeat kuvailutiedot

Kaiken takana on laadukas raaka-aine – Silakan laadun mittausmenetelmät

Setälä Jari; Huotari Jaana; Alakomi Hanna-Leena; Yang Baoru; Hiidenhovi Jaakko; Aitta Ella; Svanbäck Guy; Mattila Pirjo; Kakko Tanja; Logrén Nora; Hopia Anu; Mäkinen Sari; Honkapää Kaisu; Aisala Heikki; Välimaa Anna-Liisa

dc.contributor.authorSetälä Jari
dc.contributor.authorHuotari Jaana
dc.contributor.authorAlakomi Hanna-Leena
dc.contributor.authorYang Baoru
dc.contributor.authorHiidenhovi Jaakko
dc.contributor.authorAitta Ella
dc.contributor.authorSvanbäck Guy
dc.contributor.authorMattila Pirjo
dc.contributor.authorKakko Tanja
dc.contributor.authorLogrén Nora
dc.contributor.authorHopia Anu
dc.contributor.authorMäkinen Sari
dc.contributor.authorHonkapää Kaisu
dc.contributor.authorAisala Heikki
dc.contributor.authorVälimaa Anna-Liisa
dc.date.accessioned2022-10-28T13:29:32Z
dc.date.available2022-10-28T13:29:32Z
dc.identifier.isbn978-952-380-258-2
dc.identifier.issn2342-7647
dc.identifier.urihttps://www.utupub.fi/handle/10024/165552
dc.description.abstract<p>Kalatalouden innovaatio-ohjelma Blue Products keskittyy kotimaisen kalan arvon lisäämiseen kehittämällä alihyödynnettyjen kalojen, kuten silakan ja särkikalojen käyttöä elintarvikkeissa ja uusissa, innovatiivisissa korkean lisäarvon erikoistuotteissa. Kuluttajien kiinnostus silakkaa ja särkikaloja kohtaan ympäristöystävällisenä ja terveellisenä ruokana on viime aikoina kasvanut, mutta toisaalta samaan aikaan yrityskentältä ja kuluttajilta on tullut viestiä silakan laadun vaihtelusta ja liian heikosta säilyvyydestä. Sekä perinteistä ruokakäyttöä että innovatiivisempia tuotteita varten kalan laadun onkin oltava erinomainen. Jotta silakan laatua pystytään parantamaan, pitää laatu pystyä mittaamaan numeerisesti kalastusalukselta kauppaan. Tässä raportissa arvioidaan erilaisten mittausmenetelmien soveltuvuutta silakan laadun määrittämiseksi kalaketjun eri vaiheissa ja tarvetta uusille pikamenetelmille laadun mittaamiseksi.<br>Kuluttajalle laatu näyttäytyy aistittavana laatuna. Kalojen aistinvaraisen laadun tutkimuksessa voidaan käyttää monenlaisia menetelmiä, mutta kalaketjun käyttöön tarvitaan helposti omaksuttava ja mielellään älylaitteessa toimiva yksinkertainen numeerinen mittari. Tällaiseksi voisi soveltua silakalle kehitetty laatuindeksiin perustuva älypuhelinsovellus, joka mukailee ”How fresh is your fish”-sovellusta. Tämän tuomiseksi käytäntöön tarvitaan yhteistyökumppaniksi ohjelmistoyritys. Aistittavan laadun taustatekijät ovat joukko kemiallisia, biokemiallisia, fysikaalisia ja mikrobiologisia ilmiöitä, joiden mittaamiseen löytyy lukuisia menetelmiä. Lupaavilta kalan laadunvalvontaan ja tuoreuden arviointiin prosessoinnissa ja kaupassa vaikuttavat kaupalliset pikamenetelmät kuten ”Freshness checker” ja ”PRECICE® Freshness Assay Kit”, sekä pakattujen tuotteiden kohdalla erilaiset värimuutokseen perustuvat kemosensitiiviset sensorit, jotka viestivät kalan laadusta sekä kuljetuksen että säilytyksen aikana. Kalan sähköisten ominaisuuksien muutoksiin perustuvat Torrymeter sekä Fischtester VI ovat edelleen käyttökelpoisia, kaupallisesti saatavia, koko ketjun seurantaan soveltuvia kalan tuoreusmittareita, mutta ne ovat epäherkkiä ja alttiita erilaisille virhemittauksille. Sähkökemiallinen impedanssispektrosopia (EIS) antaa kalan koostumuksesta tarkempaa informaatiota. Tämän menetelmän mahdollisuuksia silakan laadun mittaamiseen tullaan testaamaan Blue Products -ohjelman jatkotutkimuksissa. Erilaiset kuvantamistekniikat, kuten hyperspektrikuvantaminen, tarjoavat mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia kalan laadun määrittämiseksi ja esimerkiksi kalansaaliin lajitteluun laadun perusteella. Kuvantamistekniikka on vielä nykyisellään melko kallista, mutta toisaalta kuvantamismenetelmät ovat jo vakiinnuttaneet asemansa laajasti teollisuuden eri aloilla ja elintarviketeollisuudessa laaduntarkkailussa.<br></p>
dc.language.isofi
dc.publisherLuonnonvarakeskus (Luke)
dc.relation.ispartofseriesLuonnonvara- ja biotalouden tutkimus
dc.titleKaiken takana on laadukas raaka-aine – Silakan laadun mittausmenetelmät
dc.identifier.urlhttp://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-259-9
dc.identifier.urnURN:NBN:fi-fe2021093048514
dc.relation.volume58
dc.contributor.organizationfi=funktion. elint. kehittämiskeskus (yhteiset)|en=Functional Foods Forum|
dc.contributor.organizationfi=elintarviketieteet|en=Elintarviketieteet|
dc.contributor.organization-code2607020
dc.contributor.organization-code2610103
dc.converis.publication-id67124323
dc.converis.urlhttps://research.utu.fi/converis/portal/Publication/67124323
dc.identifier.eisbn978-952-380-259-9
dc.okm.affiliatedauthorKakko, Tanja
dc.okm.affiliatedauthorLogren, Nora
dc.okm.affiliatedauthorAitta, Ella
dc.okm.affiliatedauthorHopia, Anu
dc.okm.affiliatedauthorYang, Baoru
dc.okm.discipline4111 Maataloustiedefi_FI
dc.okm.discipline1182 Biokemia, solu- ja molekyylibiologiafi_FI
dc.okm.discipline414 Maatalouden bioteknologiafi_FI
dc.okm.discipline4111 Agronomyen_GB
dc.okm.discipline414 Agricultural biotechnologyen_GB
dc.okm.discipline1182 Biochemistry, cell and molecular biologyen_GB
dc.okm.internationalcopublicationnot an international co-publication
dc.okm.internationalityDomestic publication
dc.okm.typeReport
dc.publisher.countryFinlanden_GB
dc.publisher.countrySuomifi_FI
dc.publisher.country-codeFI
dc.publisher.placeHelsinki
dc.year.issued2021


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot