Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Maternal Vitamin C and Iron Intake during Pregnancy and the Risk of Islet Autoimmunity and Type 1 Diabetes in Children: A Birth Cohort Study

Takkinen Hanna-Mari; Tapanainen Heli; Niinistö Sari; Veijola Riitta; Knip Mikael; Toppari Jorma; Hakola Leena; Ilonen Jorma; Mattila Markus; Ahonen Suvi; Virtanen Suvi M

Maternal Vitamin C and Iron Intake during Pregnancy and the Risk of Islet Autoimmunity and Type 1 Diabetes in Children: A Birth Cohort Study

Takkinen Hanna-Mari
Tapanainen Heli
Niinistö Sari
Veijola Riitta
Knip Mikael
Toppari Jorma
Hakola Leena
Ilonen Jorma
Mattila Markus
Ahonen Suvi
Virtanen Suvi M
Katso/Avaa
Publisher's PDF (273.6Kb)
Lataukset: 

MDPI
doi:10.3390/nu13030928
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021093048920
Tiivistelmä
Our aim was to study the associations between maternal vitamin C and iron intake during pregnancy and the offspring's risk of developing islet autoimmunity and type 1 diabetes. The study was a part of the Finnish Type 1 Diabetes Prediction and Prevention (DIPP) prospective birth cohort including children genetically at risk of type 1 diabetes born between 1997-2004. The diets of 4879 mothers in late pregnancy were assessed with a validated food frequency questionnaire. The outcomes were islet autoimmunity and type 1 diabetes. Cox proportional hazards regression analysis adjusted for energy, family history of diabetes, human leukocyte antigen (HLA) genotype and sex was used for statistical analyses. Total intake of vitamin C or iron from food and supplements was not associated with the risk of islet autoimmunity (vitamin C: HR 0.91: 95% CI (0.80, 1.03), iron: 0.98 (0.87, 1.10)) or type 1 diabetes (vitamin C: 1.01 (0.87, 1.17), iron: 0.92 (0.78, 1.08)), neither was the use of vitamin C or iron supplements associated with the outcomes. In conclusion, no association was found between maternal vitamin C or iron intake during pregnancy and the risk of islet autoimmunity or type 1 diabetes in the offspring.
Kokoelmat
  • Rinnakkaistallenteet [19207]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste