Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of daily light integral treatments on free amino acids and sugars contributing flavor and acrylamide formation in potato tubers of Solanum tuberosum L.

Hopia Anu I.; Karhu Saila; Yang Baoru; Välimaa Anna-Liisa; Rotola-Pukkila Minna K.; Suomela Jukka-Pekka

Effect of daily light integral treatments on free amino acids and sugars contributing flavor and acrylamide formation in potato tubers of Solanum tuberosum L.

Hopia Anu I.
Karhu Saila
Yang Baoru
Välimaa Anna-Liisa
Rotola-Pukkila Minna K.
Suomela Jukka-Pekka
Katso/Avaa
Publisher's pdf (343.4Kb)
Lataukset: 

SCIENTIFIC AGRICULTURAL SOC FINLAND
doi:10.23986/afsci.107898
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021093048943
Tiivistelmä
To study the effect of photoperiodic conditions on the chemical composition of potato tubers, seven cultivars, grown under controlled conditions, were evaluated for the content of free amino acids (FAA) and sugars. The differences in these compounds may have an effect on the susceptibility of acrylamide formation during potato processing as well as on the flavor profile of potato products. Tubers were produced in growth chambers under two artificially induced photoperiods; 8 h light and 15 h light per day, resulting in conditions with two different daily light integral (DLI) levels. The photoperiodic treatments influenced the total FAA and free sugar contents and composition. Of the analyzed 19 FAAs, the concentrations of 14 FAAs were significantly lower in tubers exposed to the 15 h light period compared to 8 h light, whereas the glucose content was significantly higher. The total FAA concentrations were 15-46% lower and the glucose concentrations 6-64% higher in the seven cultivars exposed to the 15 h light conditions than in those grown in 8 h light.
Kokoelmat
  • Rinnakkaistallenteet [19207]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste