Herkkuruokaa puusta. Syötävien lahottajasienten viljely maatalouden sivuelinkeinona
Issakainen Jouni
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021042714650
Tiivistelmä
Kaksi- ja puolivuotisessa kehityshankkeessa kokeiltiin luonnonvaraisten, puuta lahottavien ruokasienten viljelyä edullisin tekniikoin varsinaissuomalaisilla maatiloilla sekä selvitettiin sienituotteiden kaupallistamista. Käyttännön viljelykokeisiin valittiin kaksi lajia, pääkohteena koivunkantosieni (Kuehneromyces mutabilis) ja sivukohteena kuusilahokka (Hypholoma capnoides).
Luonnosta taltioitiin kummastakin sienilajista useita eläviä rihmastokantoja. Näistä valmistutettiin toimivia siirteitä eli ymppejä. Hankkeessa kehitettiin myös menetelmiä valmistaa maatiloilla omaa, ns. puolipuhdasta siirrettä. Tässä onnistuttiin ainakin neljän siirrossukupolven ajan, mikä parantaa toiminnan kannattavuutta ratkaisevasti.
Useita matalan teknologian kevyitä viljelytekniikoita muunnelmineen testattiin pienessä mittakaavassa. Sienet saatiin kasvamaan useimmilla tekniikoilla jo lyhyen hankkeen aikana. Eniten satoa ehdittiin saada metsämaahan upotetuista pölkyistä, puutarhamaahan upotetuista, esikasvatetuista hakepaakuista sekä liotetusta hakkeesta. Myös biohajoava paperikassi alustan kääreenä osoittautui toimivaksi.
Molempia sienilajeja on helppo käsitellä maatilan normaalein välinein ja tulokset ovat lupaavia, mutta tekniikoita on kehitettävä useilla sienilajeilla ja niiden eri roduilla eteenpäin, mieluiten vuosikymmenien aikajänteellä. Osaamisen yleistyessä pienen mittakaavan sieniviljelyllä on edellytykset muodostua Suomessa arkipäiväiseksi puutarhan- ja metsänhoidon osaksi.
Kokoelmat
- Rinnakkaistallenteet [19207]