Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of oat β-glucan of different molecular weights on fecal bile acids, urine metabolites and pressure in the digestive tract – A human cross over trial

Linderborg Kaisa M.; Kalliomäki Marko; Yang Baoru; Aura Anna-Maija; Pahikkala Tapio; Hakkola Salla; Nylund Lotta; Rosa-Sibakov Natalia; Nordlund Emilia

Effect of oat β-glucan of different molecular weights on fecal bile acids, urine metabolites and pressure in the digestive tract – A human cross over trial

Linderborg Kaisa M.
Kalliomäki Marko
Yang Baoru
Aura Anna-Maija
Pahikkala Tapio
Hakkola Salla
Nylund Lotta
Rosa-Sibakov Natalia
Nordlund Emilia
Katso/Avaa
Final draft (511.1Kb)
Lataukset: 

Elsevier BV
doi:10.1016/j.foodchem.2020.128219
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021042827318
Tiivistelmä

While the development of oat products often requires altered molecular weight (MW) of β-glucan, the resulting health implications are currently unclear. This 3-leg crossover trial (n = 14) investigated the effects of the consumption of oat bran with High, Medium and Low MW β-glucan (average > 1000, 524 and 82 kDa respectively) with 3 consequent meals on oat-derived phenolic compounds in urine (UHPLC-MS/MS), bile acids in feces (UHPLC-QTOF), gastrointestinal conditions (ingestible capsule), and perceived gut well-being. Urine excretion of ferulic acid was higher (p < 0.001, p < 0.001), and the fecal excretion of deoxycholic (p < 0.03, p < 0.02) and chenodeoxycholic (p < 0.06, p < 0.02) acids lower after consumption of Low MW β-glucan compared with both Medium and High MW β-glucan. Duodenal pressure was higher after consumption of High MW β-glucan compared to Medium (p < 0.041) and Low (p < 0.022) MW β-glucan. The MW of β-glucan did not affect gut well-being, but the perceptions between females and males differed.

Kokoelmat
  • Rinnakkaistallenteet [19207]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste