Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Arkista ruokaa vai julkista terveyttä : Suomalaisten muuttuva käsitys terveellisestä ruokavaliosta Kotilieden sivuilla 1960- ja 1970-luvuilla

Lindsten, Sivi (2023-02-02)

Arkista ruokaa vai julkista terveyttä : Suomalaisten muuttuva käsitys terveellisestä ruokavaliosta Kotilieden sivuilla 1960- ja 1970-luvuilla

Lindsten, Sivi
(02.02.2023)
Katso/Avaa
Lindsten_Pro_gradu.pdf (787.9Kb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023022828914
Tiivistelmä
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkin, miten suomalaisten käsitykset terveellisestä
ruokavaliosta ovat muuttuneet 1960-luvun alusta 1970-luvun loppuun. Aineistonani käytän
vuosien 1960–1979 Kotiliesi-lehtiä sekä aikakauden ravitsemussuosituksia ja
tutkimuskirjallisuutta. Metodinani olen käyttänyt pääasiassa lähilukua, jota olen helpottanut
rajaamalla ja asiasanoittamalla aineistoa, joka mahdollisti keskittymisen yksittäisiin ilmiöihin.
Kyseisenä aikakautena suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtui useita merkittäviä muutoksia,
jotka heijastuivat myös kansanterveyteen ja ruokakulttuuriin.
Tarkastelen terveellisen ruoan käsitystä kahdesta näkökulmasta. Ensin käsittelen sitä yleisenä
pidetyn tavallisen ruokavalion osalta. Tässä osiossa käsittelen erilaisia ravitsemusmalleja ja -
suosituksia sekä erilaisia ravintoaineryhmiä eli vitamiineja, kivennäisaineita, rasvoja,
maitotuotteita, sokereita, lihoja, kasviksia ja viljatuotteita. Toiseksi käsittelen terveellistä
ruokavaliota terveysongelmien ja erityisruokavalioiden kautta. Esiin nousivat ylipaino,
diabetes, keliakia, laktoosi-intoleranssi, allergiat, suolistosairaudet, sydän- ja
verisuonielimistön sairaudet sekä kasvisruokavalio.
Tutkimuksessani kävi ilmi, että suomalaisten ruokavalio on tuolloin muuttunut monella tapaa
suhteessa aiempaan ja tätä vastaan tehtiin runsaasti terveysvalistusta. Esimerkiksi rasvojen,
sokerin ja vaaleiden viljojen kulutus oli 1960-luvulla lisääntynyt, mutta 70-luvulla ruokavalio
oli jo monipuolistunut ja terveellisempiäkin vaihtoehtoja, kuten monipuolisia kasviksia tuli
laajemmin osaksi yleistä ruokavaliota. Syynä näihin muutoksiin ovat pääasiassa olleet
elintason nousu ja kansainvälistyminen. Ymmärrys sairauksien ruokavaliohoidosta kehittyi
tutkimusaikani, mutta käsitykset olivat vielä hyvin erilaisia kuin 2020-luvulla. Vaikka
yksilöllisiä ruokavalioita jo tunnettiinkin, olivat ne yhä poikkeuksellinen ilmiö ja
erityisruokavalioiden mukaan elämisestä oli rajallisesti tietoa saatavilla. Kaiken kaikkiaan
ruoka oli paitsi yksilön myös yhteiskunnan asia.
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit) [9224]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste