Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vegaanisen ruokavalion vaikutukset suun kovakudoksiin

Kytömäki, Hanna (2023-06-09)

Vegaanisen ruokavalion vaikutukset suun kovakudoksiin

Kytömäki, Hanna
(09.06.2023)
Katso/Avaa
Kytomaki_Hanna_opinnayte.pdf (410.4Kb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023061555063
Tiivistelmä
Tutkielman aiheena on vegaanisen ruokavalion vaikutukset hampaan kovakudoksiin. Lisäksi tarkastellaan kasvimaitojen mahdollisia hammasterveyteen vaikuttavia tekijöitä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on lisätä tietoa vegaanien mahdollisista erityistarpeista hammashoidossa. Lisäksi opinnäytetyö sisältää kasvimaitojen koostumusvertailun Suomessa kaupoissa keväällä 2023 myytävistä kasvimaitotuotteista. Kasvimaidot ovat maidon näköisiä kasvijuomia, joita käytetään lehmänmaidon tavoin vegaaniruokavaliossa. Kasvimaitojen sokeri- ja hiilihydraattimäärien selvittäminen on hyödyllistä muun muassa arvioitaessa niiden vaikutusta hampaan kovakudosten vaurioihin.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tiedonhaussa käytettiin PubMed- ja Science of Web- tietokantoja ja seuraavia hakusanoja: ”vegan”, ”veganism”, ”plant-based”, ”oral health”, ”caries”, ”erosion”, ”plant-based milk” ja ”milk substitutes”. Aineistona on käytetty lisäksi aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, tutkimusnäyttöön perustuvia ravitsemussuosituksia ja –ohjeistuksia sekä artikkeleita. Tuotevertailuun sisällytettiin 61 kasvijuomaa, joiden ravintosisällöt haettiin niiden valmistajien internetsivuilta.
Olemassa olevan tutkimustiedon mukaan vegaanisen ruokavalion selkein vaikutus hampaiden kovakudoksiin on suurentunut eroosion riski. Toisaalta on viitteitä siitä, että kariesriski saattaa olla vegaaneilla sekasyöjiä pienempi. Kasviperäisten maitojuomien sokeri- ja hiilihydraattipitoisuudet vaihtelevat suuresti. Näiden sisältämä sokeri on nk. vapaata sokeria, joka lisää kariesriskiä varsinkin, jos käyttö on tiheää. Näin ollen kariesriskiä voi mahdollisesti alentaa valitsemalla tuotteista vähempisokerisia vaihtoehtoja.
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit) [9131]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste