Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hoitohenkilökunnan näkemykset ikäihmisten ravitsemushoitoon liittyvän itsemääräämisoikeuden toteutumisesta

Rantanen, Satu (2023-06-02)

Hoitohenkilökunnan näkemykset ikäihmisten ravitsemushoitoon liittyvän itsemääräämisoikeuden toteutumisesta

Rantanen, Satu
(02.06.2023)
Katso/Avaa
Rantanen_Satu_ProGradu.pdf (616.9Kb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023061655988
Tiivistelmä
Tiivistelmän tyyli on Abstract.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata hoitohenkilökunnan näkemyksiä ikäihmisten
ravitsemushoitoon liittyvän itsemääräämisoikeuden toteutumisesta yhden hyvinvointialueen
hoivakodeissa. Tutkimuksessa selvitettiin myös hoitohenkilökunnan ehdotuksia ravitsemushoitoon
liittyvän itsemääräämisoikeuden tukemiseksi. Tutkimuksen tavoitteena oli kuvata ravitsemushoitoon
liittyvän itsemääräämisoikeuden toteutumista ja tuottaa tietoa ikäihmisten itsemääräämisoikeuden
tukemisen edistämiseksi hoito- ja hoivatyössä.
Tutkimus toteutettiin Webropol-kyselylomakkeella, jossa kysyttiin tutkittavien taustatietoja,
kartoitettiin ravitsemushoitoon liittyvän itsemääräämisoikeuden toteutumista strukturoiduilla
kysymyksillä ja avoimella kysymyksellä selvitettiin keinoja, joilla ravitsemushoitoon liittyvää
itsemääräämisoikeutta olisi mahdollista tukea. Kyselyyn vastasi 41 hoitohenkilökunnan jäsentä yhdeltä
hyvinvointialueelta. Aineiston tilastollisessa analyysissä käytettiin SPSS-ohjelmaa ja avoin kysymys
analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla.
Hoitohenkilökunnan näkemysten mukaan ikäihmisten ravitsemushoitoon liittyvä itsemääräämisoikeus
toteutui kohtalaisen hyvin. Parhaiten itsemääräämisoikeuden arvioitiin toteutuvan itsenäisen ruokailun
tukemisessa, riittävänä avunantamisena ja ruokailuun koettiin olevan riittävästi aikaa.
Hoitohenkilökunnan näkemysten mukaan ikäihmisillä oli vähiten mahdollisuuksia vaikuttaa lämpimän
ruuan valintaan. Itsemääräämisoikeuden tukemisen keinoiksi raportoitiin kysymisen tärkeys ja toiveiden
kuuntelu, vaihtoehtojen merkitys ja mahdollisuudet vaikuttaa, henkilökunnan tärkeä rooli ja ajankäyttö.
Avainsanat: itsemääräämisoikeus, ikäihminen, ravitsemushoito
 
Abstract
The purpose of this study was to describe the nursing staff’s views on the realization of the right to selfdetermination related to nutritional care for the older people in the nursing homes of one welfare area.
The study also explored the nursing staff’s suggestions to support the right to self-determination related
to nutritional care. The purpose of this study was to describe the realization of the right to selfdetermination related to nutritional care and to produce information to promote the support of the older
people’s right to self-determination in care.
The survey study was carried out using the Webropol questionnaire, which asked for the background
information, mapped the realization of the right to self-determination related to nutritional care with
structured questions and an open question about how it would be possible to support the selfdetermination in nutritional care. The survey was answered by 41 nursing staff members from one
welfare area. In the statistical analysis of the data, the SPSS program was used and the open question
was analyzed with inductive content analysis.
According to the views of the nursing staff, the older people’s right to self-determination related to
nutritional care was realized moderately well. They estimated that the right to self-determination is best
realized in supporting independent eating, with sufficient help and the staff felt that there is enough time
for eating. According to the nursing staff's views, the older people had the least opportunity to influence
the choice of hot food. To support the self-determination in nutritional care the nursing staff mentioned
the importance of asking questions and listening to wishes, the importance of alternatives and the
possibility to influence. Also, the staff’s important role and use of time were mentioned. The results of
the study may be used in developing and supporting self-determination of older people in nutritional
care in nursing homes.
Keywords: self-determination, older people, nutrition
 
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit) [9076]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste