Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Erillisteokset ja sarjat
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Erillisteokset ja sarjat
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus: Keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena

Kuhmonen, Tuomas; Penttilä, Atte; Kuhmonen, Irene; Selänniemi, Marjatta; Saarimaa, Riikka; Savikurki, Anni; Karttunen, Kaisa (2023-10-06)

Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus: Keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena

Kuhmonen, Tuomas
Penttilä, Atte
Kuhmonen, Irene
Selänniemi, Marjatta
Saarimaa, Riikka
Savikurki, Anni
Karttunen, Kaisa
(06.10.2023)
Katso/Avaa
Tutu-ejulkaisuja-7-2023.pdf (8.498Mb)
Lataukset: 

Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9
Tiivistelmä
Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus: keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena (RUOKAVARMA) -tutkimuksessa arvioitiin ruokajärjestelmämme heikkouksia, ja niitä keinoja, joilla mahdollisiin ongelmiin voitaisiin vastata.

Tutkimustuloksista ilmenee, että heikkouksia ja ongelmia on, mutta peli ei ole vielä menetetty. Ruokajärjestelmän moninaisuutta kehittämällä tulevaisuus on nykyisyyttä parempi. On myös hyvä huomata, että ruokajärjestelmä ei ole synonyymi ruokaketjulle, joka keskittyy lähemmin ruuantuotannon ketjuun ”maataloudesta elintarviketeollisuuden ja kaupan kautta kuluttajalle”. Koska nykyinen ruokajärjestelmä perustuu keskinäisriippuvuuksille, näistä aiheutuvat haavoittuvuudet ovat tavallaan järjestelmän hyväksytty ja sisäänrakennettu ominaisuus, vaikka tätä puolta halvan ruuan sekä tuonti- ja tukiriippuvuuden politiikasta ei olisikaan laajalti tiedostettu. Haavoittuvuudet eivät tule koko voimallaan esille niin kauan, kun toimintaympäristö on vakaa ja järjestelmässä ei ole merkittäviä sisäisiä häiriöitä. Jos haavoittuvuuksia halutaan vähentää, niiden tunnistaminen ja keskinäisriippuvuuksien roolin ymmärtäminen erilaisissa tilanteissa on välttämätön ensiaskel. Kun ruokajärjestelmän systeemisistä ominaispiireistä aiheutuvat haavoittuvuudet on tunnistettu, on mahdollista pohtia keinoja niiden vähentämiseksi esimerkiksi vaihtoehtoisissa tulevaisuuden toimintaympäristöissä.

RUOKAVARMA-hanke toteutettiin Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa v. 2021–2023 yhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä e2 Tutkimuksen kanssa. Hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK.
Kokoelmat
  • Erillisteokset ja sarjat [775]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste