Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (rajattu näkyvyys)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (rajattu näkyvyys)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tekoälyn hyödyntäminen hävikinhallinnassa

Ala-Ruona, Elmeri (2024-12-17)

Tekoälyn hyödyntäminen hävikinhallinnassa

Ala-Ruona, Elmeri
(17.12.2024)
Katso/Avaa
Ala-Ruona_Elmeri_kandidaatintutkielma.pdf (521.1Kb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
suljettu
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20241219105370
Tiivistelmä
Hävikki ja hukkaan menevät resurssit elintarvikkeiden toimitusketjuissa aiheuttavat taloudellisia menetyksiä yrityksille sekä globaaleja ympäristöhaittoja. Keskeisiä ongelmia ovat voimakas kysynnän vaihtelu sekä sen vaikea ennustaminen, elintarvikkeiden säilyvyysajat ja tehottomat varaston- ja valikoimanhallinnan menetelmät. Elintarvikealan yritysten ja niiden toimitusketjujen on kyettävä tehokkaaseen toimitusketjun hallintaan varmistaakseen kilpailukykynsä. Entistä tärkeämpää on myös varmistaa ympäristölle kestävä toiminta. Tehokkaan hävikinhallinnan avulla toimitusketju parantaa kustannustehokkuutta ja ympäristöystävällistä toimintaa. Tekoäly luo entistä enemmän mahdollisuuksia toimintatapojen tehostamiseen ja ennakoivaan hävikin vähentämiseen.
Tämän tutkimuksen päätavoitteena on tutkia tekoälyn mahdollisuuksia elintarvikkeiden hävikin vähentämisessä päivittäistavarakauppojen toimitusketjuissa. Kirjallisuuskatsauksen avulla analysoin eri menetelmiä tehostaa hävikinhallintaa erityisesti tekoälyn hyödyntämistä ennustavan analytiikan ja reaaliaikaisen tiedon avulla. Tämän tutkimuksen tutkimuskysymys on: Miten tekoälyn avulla voidaan vähentää elintarvikkeiden hävikkiä päivittäistavarakauppojen toimitusketjuissa.
Tutkimukset osoittivat, että tekoälyä hyödynnetään jo toimitusketjun prosesseissa, kuten kysynnän ennustamisessa ja varastonhallinnassa. Erilaiset AI-menetelmät tai niiden yhdistelmät, yhdessä muiden uusien teknologisten ratkaisujen kanssa, luovat laajat mahdollisuudet tehokkaammalle ja kestävämmälle toimitusketjulle. Hävikinhallinnan tehostaminen ja hävikin vähentäminen edellyttää kehittyneitä teknologisia ratkaisuja, joista AI on tällä hetkellä yksi keskeisimmistä.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkielmat (rajattu näkyvyys) [1035]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste