Näytä suppeat kuvailutiedot

Soijapavun taloudelliset ja ekologiset kustannukset ravinnon ja rehun näkökulmasta

Meriharju, Melina (2024-12-19)

dc.contributor.authorMeriharju, Melina
dc.date.accessioned2025-01-07T22:30:20Z
dc.date.available2025-01-07T22:30:20Z
dc.date.issued2024-12-19
dc.identifier.urihttps://www.utupub.fi/handle/10024/179642
dc.description.abstractTämä kirjallisuuskatsaus tarkastelee soijapaputuotannon talous- ja ympäristökustannuksia erityisesti painottaen eroja ihmisravinnoksi ja eläinrehuksi kasvatetun soijan välillä. Tutkielma keskittyy, millaisia kustannuksia syntyy soijapapujen tuotannosta ja logistiikasta, sekä millaisia ulkoisvaikutuksia soijapapujen tuotannosta on ympäristölle. Työssä analysoidaan talouskustannuksia, kuten soijapavun tuotannon kasvatuskustannuksia, joihin kuuluvat muun muassa siemenet, maankäyttö sekä työvoima. Lähes jokaisessa luvussa painotetaan geenimuunneltujen ja geenimuuntelemattomien siemenien eroja, ja päätelmien mukaan rehusoijan kasvattaminen olevan taloudellisesti edullisempaa osittain geenimuunneltujen siementen ansiosta, mutta tuottavan suurempia ulkoisvaikutuksia ympäristölle. Vastapainona geenimuuntelemattomien siemenlajien kasvatusta harrastetaan Euroopan unionin kaltaisilla markkinoilla, jossa käytetyt maa-alueet ovat pienemmät, jolloin ympäristökustannukset myös pienenevät. Tutkielman kannalta tärkeäksi on noussut, että siirtyminen kasvipohjaisempaan ruokajärjestelmään voisi merkittävästi vähentää soijapapujen viljelyn aiheuttamia ympäristöhaittoja sekä parantaa resurssien käyttötehokkuutta. Soijantuotannon kestävyyden parantaminen kuitenkin edellyttää kansainvälisiä toimia, tuotantoketjujen läpinäkyvyyden lisäämistä ja kuluttajien asenteiden muutoksia.
dc.format.extent28
dc.language.isofin
dc.rightsfi=Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.|en=This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.|
dc.subjectsoijapapu, kustannukset, ympäristö, talous, ulkoisvaikutus, geenimuunneltu, rehusoija, ihmisravinto, logistiikka
dc.titleSoijapavun taloudelliset ja ekologiset kustannukset ravinnon ja rehun näkökulmasta
dc.type.ontasotfi=Kandidaatintutkielma|en=Bachelor's thesis|
dc.rights.accessrightssuljettu
dc.identifier.urnURN:NBN:fi-fe202501071634
dc.contributor.facultyfi=Turun kauppakorkeakoulu|en=Turku School of Economics|
dc.contributor.studysubjectfi=Taloustiede (yhteiskuntat.ala)|en=Economics|
dc.contributor.departmentfi=Taloustieteen laitos|en=Department of Economics|


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

  • Kandidaatin tutkielmat (rajattu näkyvyys) [1074]
    fi=Tämän kokoelman töistä on julkaistu avoimessa verkossa ainoastaan tiivistelmä. Tekijä ei ole antanut lupaa teoksen kokotekstin julkaisemiseen Internetissä.|en=Theses in this collection have only abstract. The author of the thesis has not allowed to publish the fulltext of the thesis online.|

Näytä suppeat kuvailutiedot