Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ensisijaisesti nainen? : Sukupuoli, puoluekanta ja risteävät sosiaaliset identiteetit yhdysvaltalaisten aborttikannoissa Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization -päätöksen jälkeen

Laattala, Ella (2025-04-28)

Ensisijaisesti nainen? : Sukupuoli, puoluekanta ja risteävät sosiaaliset identiteetit yhdysvaltalaisten aborttikannoissa Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization -päätöksen jälkeen

Laattala, Ella
(28.04.2025)
Katso/Avaa
Ensisijaisesti_nainen.pdf (1.506Mb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025050839331
Tiivistelmä
Tässä pro gradu -tutkielmassa käsitellään sosiaalisen identiteetin ja etenkin sukupuolen sekä puoluekannan vaikutuksia yhdysvaltalaisten aborttikantoihin. Aborttioikeutta koskevassa lainsäädännössä on tapahtunut 2020-luvulla suuria muutoksia, ja korkeimman oikeuden Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization -päätöksen jälkeen vuosikymmeniä kestänyt yleinen aborttioikeus kumottiin monissa osavaltioissa. Etenkin naisten odotettiin mediassa reagoivan muutokseen voimakkaan negatiivisesti, mutta toisaalta monet republikaaninaiset myös kannattivat siirtymistä osavaltiokohtaiseen ja tiukennettuun aborttilainsäädäntöön.
Sosiaalisten identiteettien teorian mukaan ihmisten mielipiteenmuodostukseen ja poliittiseen toimintaan vaikuttavat merkittävästi heidän näkemyksensä itsestään erilaisten ryhmien osana. Kaksi hyvin merkittävää sosiaalista identiteettiä – sukupuoli ja puoluekanta – voivat kuitenkin aborttioikeuden tapauksessa aiheuttaa ristivetoa erityisesti republikaaninaisten kannoissa. Naiseus on kirjallisuudessa nähty merkittävänä jakolinjana, joka on tilastollisesti sidoksissa liberaalimpiin arvoihin ja naisten oikeuksien painottamiseen. Republikaanipuolue taas edustaa konservatiivisempia arvoja ja on kritisoinut myös Yhdysvaltain aborttilainsäädäntöä riittävien rajoitusten puutteesta.
Tutkielmassa tarkastellaan logistisen regressioanalyysin avulla, miten nämä kaksi mahdollisesti risteävää sosiaalista identiteettiä vaikuttavat yhdysvaltalaisten aborttikantoihin ja miten eri sukupuoli- sekä puolueryhmät eroavat toisistaan. Aineistona toimii 60 000 vastaajan CES-kysely vuodelta 2022, ja kyselyn ajankohta heti liittovaltiotasoisen aborttioikeuden kumoutumisen jälkeen onkin aiheelle otollinen.
Kun muut sosiodemografiset muuttujat on huomioitu kontrollimuuttujina, voidaan tuloksista huomata, että puoluekanta on ensisijainen jakolinja, jonka mukaan vastaajat ovat jakautuneet. Puolueryhmien sisällä yhdysvaltalaiset ovat kuitenkin ryhmittyneet myös sukupuolensa mukaan, ja yleisesti naiset ovat puolueidensa miehiä liberaalimpia. Poikkeuksena on kuitenkin abortin täyskielto, jonka kannalla kaikista ryhmistä vahvimmin ovat republikaaninaiset. Republikaanivastaajien sukupuolierot ovat myös pienempiä kuin demokraattien ja sitoutumattomien keskuudessa, mikä viittaa mahdollisesti konservatiivisuuden ja puolueidentiteetin voimakkaaseen vaikutukseen. Tulokset osoittavat kuitenkin, että nämä kaikista konservatiivisimmat aborttikannat ovat yhdysvaltalaisten keskuudessa harvinaisia, ja kannatus ainakin rajatulle aborttioikeudelle on laajaa.
Tutkielma osallistuu sosiaalisten identiteettien näkökulmasta keskusteluun puolueiden sisäisistä sukupuolikuiluista ja etenkin naisten monitahoisista aborttinäkemyksistä. Vaikka sukupuoli on tilastollisesti yhteydessä miehiä liberaalimpiin aborttikantoihin, sen käsittely puoluekannan luomassa kontekstissa auttaa luomaan yksityiskohtaisemman käsityksen vaikutuksista. Lisäksi tutkielmassa on huomioitu sitoutumattomat äänestäjät, joita ei aina sisällytetä yhdysvaltalaisten puoluekantoja tutkivaan kirjallisuuteen. Tutkielman tulokset kuitenkin osoittavat, että myös sitoutumattomien aborttinäkemykset asettuvat asteikolle systemaattisesti puolueiden väliin, eli heidän puoluekantansa ohjaa näkemyksiä samalla tapaa kuin puolueissa.
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit) [9131]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste