Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Järjestelmän rakenteiden vaikutus yritysten kestävyyssiirtymään : suomalaisten elintarviketeollisuuden yritysten kohtaamat ristiriidat

Nikula, Alina (2025-04-16)

Järjestelmän rakenteiden vaikutus yritysten kestävyyssiirtymään : suomalaisten elintarviketeollisuuden yritysten kohtaamat ristiriidat

Nikula, Alina
(16.04.2025)
Katso/Avaa
Nikula_Alina_opinnayte.pdf (980.6Kb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025050939850
Tiivistelmä
Tässä tutkimuksessa tarkastelin sitä, millä tavoin nykyinen järjestelmä vaikuttaa yritysten toimijuuteen ja mahdollisuuksiin edistää kestävyyssiirtymäänsä. Tavoitteenani oli tuottaa uutta tietoa siitä, miten eri toimijat ja järjestelmän rakenteet vaikuttavat yritysten kestävyyssiirtymään sekä tarjota näkökulmia suomalaisen ruokajärjestelmän erilaisista siirtymäpoluista kohti kestävämpää ruokajärjestelmää. Aineistona käytin viittä puolistrukturoitua suomalaisen elintarviketeollisuuden yrityksen edustajan haastattelua.
Tutkimukseni tuloksena oli, että järjestelmän rakenteiden vaikutus yritysten kestävyyssiirtymään on monisyinen, sillä samat rakenteet voivat sekä hidastaa että edistää yrityksen kestävyyssiirtymää. Tulosten perusteella voidaan todeta, että vaikka aikaisemmassa tutkimuksessa on esitetty, että ruokajärjestelmien kestävyyssiirtymiä usein hidastaa suuryritysten muutosvastarinta, niin elintarviketeollisuuden yritysten kestävyyssiirtymään vaikuttavat merkittävästi yritysten tahtotilan lisäksi järjestelmän rakenteet sekä useat toimijat yritysten sisällä ja niiden ulkopuolella. Tulosten perusteella merkittävimpiä kestävyyssiirtymään vaikuttavia rakenteita olivat sääntely, arvot, kulttuuri, markkinat ja kuluttajakäyttäytyminen.
Tutkimustulokset korostavat sitä, miten tulevaisuuden kestävän ruokajärjestelmän saavuttaminen vaatii systeemistä lähestymistapaa ja toimijoiden ja järjestelmän välisten kompleksisten suhteiden syvällistä ymmärrystä. Tulosten viittaavat siihen, että ruokajärjestelmässä kestävyyssiirtymää voivat edistää kokonaisvaltaisen tarkastelun lisäksi muun muassa kasvisruoan yleistyminen, julkisten ruokapalvelujen ohjausvaikutus, kulutuskulttuurin muutos sekä sääntelyn ja yhtenäisten toimintamallien kehittäminen aktiivisessa yhteistyössä yritysten kanssa.
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit) [9137]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste