Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Influence of Dietary Triacylglycerol Structure on the Accumulation of Docosahexaenoic Acid [22:6(n-3)] in Organs in a Short-Term Feeding Trial with Mildly Omega-3 Deficient Rats

Kulkarni Amruta; Linderborg Kaisa M.; Zhao Ai; Kallio Heikki; Haraldsson Gudmundur G.; Zhang Yumei; Yang Baoru

Influence of Dietary Triacylglycerol Structure on the Accumulation of Docosahexaenoic Acid [22:6(n-3)] in Organs in a Short-Term Feeding Trial with Mildly Omega-3 Deficient Rats

Kulkarni Amruta
Linderborg Kaisa M.
Zhao Ai
Kallio Heikki
Haraldsson Gudmundur G.
Zhang Yumei
Yang Baoru
Katso/Avaa
Molecular Nutrition Food Res - 2024 - Kulkarni - Influence of Dietary Triacylglycerol Structure on the Accumulation of.pdf (743.7Kb)
Lataukset: 

John Wiley and Sons Inc
doi:10.1002/mnfr.202300635
URI
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.202300635
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025082785739
Tiivistelmä

Scope: To study the effect of positional distribution of docosahexaenoic acid (DHA) in dietary triacylglycerols (TAG) on the tissue fatty acid content and composition of mildly (n-3) deficient rats.

Methods and results: In a 5-day feeding trial, mildly (n-3) deficient rats received 360 mg daily structured TAGs: sn-22:6(n-3)-18:0-18:0, sn-18:0-18:0-22:6(n-3), sn-18:0-22:6(n-3)-18:0, or tristearin. A fifth group receives standard (n-3) adequate feed AIN-93G from birth till the end of the trial. The DHA-fed groups show significantly higher DHA levels in the liver and visceral fat compared to the tristearin or normal feed groups showing that the dose and the short feeding period of DHA were sufficient to restore the DHA content in the organs of (n-3) deficient rats. Feeding sn-1 DHA resulted in higher levels of DHA in the liver TAG compared to sn-3 DHA feeding, although the difference did not reach statistical significance.

Conclusion: These findings indicated a possible difference in the tissue accumulation and/or metabolic fate of DHA from the sn-1 and sn-3 positions of TAG.

© 2024 The Authors. Molecular Nutrition & Food Research published by Wiley-VCH GmbH.

Kokoelmat
  • Rinnakkaistallenteet [27094]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste