Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 3. UTUCris-artikkelit
  • Rinnakkaistallenteet
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Docosahexaenoic acid in regio- and enantiopure triacylglycerols: Oxidative stability and influence of chiral antioxidant

Damerau Annelie; Ahonen Eija; Kortesniemi Maaria; Gudmundsson Haraldur G; Yang Baoru; Haraldsson Gudmundur G; Linderborg Kaisa M

Docosahexaenoic acid in regio- and enantiopure triacylglycerols: Oxidative stability and influence of chiral antioxidant

Damerau Annelie
Ahonen Eija
Kortesniemi Maaria
Gudmundsson Haraldur G
Yang Baoru
Haraldsson Gudmundur G
Linderborg Kaisa M
Katso/Avaa
1-s2.0-S0308814622022336-main.pdf (2.859Mb)
Lataukset: 

Elsevier BV
doi:10.1016/j.foodchem.2022.134271
URI
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134271
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023022328366
Tiivistelmä

Docosahexaenoic acid (DHA) is essential for health but easily oxidized. Yet the influence of DHA’s exact location (sn-1, sn-2, or sn-3) in triacylglycerols on oxidative stability is currently unknown. This is the first study comparing oxidative stability of DHA in regio- and enantiopure triacylglycerols with or without RRR-α-tocopherol. Headspace solid-phase micro-extraction with gas chromatography–mass spectrometry, liquid chromatography–mass spectrometry, and nuclear magnetic resonance spectroscopy were applied. DHA in sn-2 was the most stable with or without added RRR-α-tocopherol resulting in differences in hydroperoxide formation. Without antioxidant, stability of DHA in sn-1 and sn-3 was mainly similar, with slight tendency towards better stability in sn-3. With RRR-α-tocopherol higher stability in sn-1 compared to sn-3 was observed. This points to diastereomeric interactions between RRR-α-tocopherol and DHA in sn-1. These results are highly relevant for enzymatic restructuring processes of DHA-rich fish or microalgae oil concentrates aimed for food supplements or food fortification.

Kokoelmat
  • Rinnakkaistallenteet [27094]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste