Suolistomikrobiston kehitys ihmisen elinaikana
Rantakokko, Aava (2025-11-21)
Suolistomikrobiston kehitys ihmisen elinaikana
Rantakokko, Aava
(21.11.2025)
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20251124110954
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20251124110954
Tiivistelmä
Suolistomikrobit ovat suolistossa eläviä mikrobeja eli bakteereita, arkeoneja, viruksia, sieniä ja alkueläimiä. Ne ovat tärkeitä ihmiselle, sillä ne muun muassa osallistuvat ruuansulatukseen, tuottavat tärkeitä metaboliitteja ja osallistuvat immuunipuolustukseen. Lisäksi suolistomikrobiston koostumuksen on todettu olevan yhteydessä moniin tulehduksellisiin sairauksiin.
Varhaislapsuudessa jokaiselle ihmiselle kehittyy yksilöllinen suolistomikrobisto ensimmäisten mikrobialtistusten ja ruokavalion perusteella. Tällöin se on myös altis pienillekin ympäristöstä tuleville ärsykkeille. Ihmisen aikuistuessa mikrobiston koostumus muuttuu pysyvämmäksi, eikä ympäristön satunnaisilla ärsykkeillä ole enää niin paljon vaikutusta mikrobistoon. Ikääntyneillä suolistomikrobiston monimuotoisuus alkaa laskea ja tulehdusta aiheuttavien mikrobien osuus kasvaa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan suolistomikrobiston koostumuksen kehitystä ihmisen elinkaaren aikana ja tarkastellaan erilaisten altistusten ja ärsykkeiden vaikutuksia mikrobistoon.
Varhaislapsuudessa jokaiselle ihmiselle kehittyy yksilöllinen suolistomikrobisto ensimmäisten mikrobialtistusten ja ruokavalion perusteella. Tällöin se on myös altis pienillekin ympäristöstä tuleville ärsykkeille. Ihmisen aikuistuessa mikrobiston koostumus muuttuu pysyvämmäksi, eikä ympäristön satunnaisilla ärsykkeillä ole enää niin paljon vaikutusta mikrobistoon. Ikääntyneillä suolistomikrobiston monimuotoisuus alkaa laskea ja tulehdusta aiheuttavien mikrobien osuus kasvaa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan suolistomikrobiston koostumuksen kehitystä ihmisen elinkaaren aikana ja tarkastellaan erilaisten altistusten ja ärsykkeiden vaikutuksia mikrobistoon.
