Family-based dietary intervention in the STRIP study – influences on diet and diet-related attitudes
Talvia, Sanna (2013-03-15)
Family-based dietary intervention in the STRIP study – influences on diet and diet-related attitudes
Talvia, Sanna
(15.03.2013)
Annales Universitatis Turkuensis D 1058 Turun yliopisto
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-5322-6
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-5322-6
Kuvaus
Siirretty Doriasta
Tiivistelmä
The focus of this dissertation was to investigate the effects of family-based dietary
intervention during childhood and adolescence. The participants comprised of children
and parents who participated in a longitudinal, randomised atherosclerosis prevention
trial (STRIP study). The intervention families (n=540) took part in a dietary intervention
since the child’s age of 8- months. The control group (n=522) did not receive any tailored
dietary intervention. The main focus of the intervention was to improve the quality of
dietary fat. The diet of children and parents was evaluated by daily food records and dietrelated
attitudes by a questionnaire.
The dietary intervention influenced, favourably, the dietary fat quality in children and
parents. Fat quality improved mainly by the decrease of saturated fat intake. Some minor
effects of the intervention were also observed in children’s fruit and vegetable (F&V)
consumption although the F&V consumption was very low. The intervention increased
parental interest in healthy eating, but there was no difference in interest in natural
products or in attitudes towards hedonic eating attitudes between the intervention and
control parents. Parents’ interest in healthy eating associated with parents’ and children’s
high fruit and vegetable consumption but not with their fat quality ratio. On the other
hand, dietary fat quality improved at every level of interest in healthy eating.
It seems that the main target of the intervention, the dietary fat quality of the children,
was promoted effectively. In the future, more emphasis should be given on increasing
unsaturated fat intake and on elevating F&V consumption in children. Children’s diet,
especially F&V consumption, associated with diet-related attitudes of the parents.
Therefore, co-operation with parents and family-based premises for working should be
capitalized upon when promoting healthy eating in children and adolescents. Lapsiperheille suunnattu ravitsemusinterventio STRIP –tutkimuksessa – Vaikutukset
ruokavalioon ja ruokaan liittyviin asenteisiin
.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia lapsiperheille suunnatun ravitsemusintervention
vaikutuksia. Tutkittavat olivat pitkäkestoiseen, satunnaistettuun STRIP -tutkimukseen
osallistuneiden perheiden lapsia ja vanhempia. Interventioon osallistuneet
lapset (n=540) olivat vanhempineen mukana erityisesti ruokavalion rasvan laadun parantamiseen
tähdänneessä ravitsemusinterventiossa lapsen 8 kuukauden iästä lähtien.
Vertailuryhmän lapset (n=522) perheineen eivät saaneet henkilökohtaista ravitsemusohjausta.
Lasten ja vanhempien ruokavaliota tutkittiin ruokapäiväkirjojen avulla. Syömiseen
liittyviä asenteita tutkittiin kyselylomakkeen avulla.
Ravitsemusinterventio vaikutti suotuisasti interventioperheiden ruokavalion rasvan
laatuun. Rasvan laatu pehmeni erityisesti tyydyttyneen rasvan käyttöä vähentämällä.
Interventio vaikutti myös jossain määrin lasten kasvisten kulutukseen, tosin yleisesti
ottaen kasvisten kulutus todettiin vähäiseksi. Interventioon osallistuminen lisäsi vanhempien
kiinnostusta terveellistä syömistä kohtaan, mutta ei heidän kiinnostustaan
luonnonmukaisia elintarvikkeita tai mielihyvää tuottavaa syömistä kohtaan. Vanhempien
kiinnostus terveellistä syömistä kohtaan oli yhteydessä vanhempien ja lasten
runsaampaan kasvisten käyttöön mutta ei parempaan rasvan laatua kuvaavaan suhteeseen.
Tulokset osoittavat, että intervention pääkohteeseen, ruokavalion rasvan laatuun, kyettiin
vaikuttamaan suotuisasti. Ravitsemuskasvatuksessa tulee jatkossa panostaa enemmän
tyydyttymätöntä rasvaa sisältävien ruokien ja kasvisten kulutuksen lisäämiseen.
Lasten ruokavalio, erityisesti kasvisten käyttö, oli yhteydessä vanhempien ruokaan liittyviin
asenteisiin. Terveellisen syömisen edistäminen lapsilla edellyttääkin perhelähtöisyyttä
sekä yhteistyötä vanhempien kanssa.
intervention during childhood and adolescence. The participants comprised of children
and parents who participated in a longitudinal, randomised atherosclerosis prevention
trial (STRIP study). The intervention families (n=540) took part in a dietary intervention
since the child’s age of 8- months. The control group (n=522) did not receive any tailored
dietary intervention. The main focus of the intervention was to improve the quality of
dietary fat. The diet of children and parents was evaluated by daily food records and dietrelated
attitudes by a questionnaire.
The dietary intervention influenced, favourably, the dietary fat quality in children and
parents. Fat quality improved mainly by the decrease of saturated fat intake. Some minor
effects of the intervention were also observed in children’s fruit and vegetable (F&V)
consumption although the F&V consumption was very low. The intervention increased
parental interest in healthy eating, but there was no difference in interest in natural
products or in attitudes towards hedonic eating attitudes between the intervention and
control parents. Parents’ interest in healthy eating associated with parents’ and children’s
high fruit and vegetable consumption but not with their fat quality ratio. On the other
hand, dietary fat quality improved at every level of interest in healthy eating.
It seems that the main target of the intervention, the dietary fat quality of the children,
was promoted effectively. In the future, more emphasis should be given on increasing
unsaturated fat intake and on elevating F&V consumption in children. Children’s diet,
especially F&V consumption, associated with diet-related attitudes of the parents.
Therefore, co-operation with parents and family-based premises for working should be
capitalized upon when promoting healthy eating in children and adolescents.
ruokavalioon ja ruokaan liittyviin asenteisiin
.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia lapsiperheille suunnatun ravitsemusintervention
vaikutuksia. Tutkittavat olivat pitkäkestoiseen, satunnaistettuun STRIP -tutkimukseen
osallistuneiden perheiden lapsia ja vanhempia. Interventioon osallistuneet
lapset (n=540) olivat vanhempineen mukana erityisesti ruokavalion rasvan laadun parantamiseen
tähdänneessä ravitsemusinterventiossa lapsen 8 kuukauden iästä lähtien.
Vertailuryhmän lapset (n=522) perheineen eivät saaneet henkilökohtaista ravitsemusohjausta.
Lasten ja vanhempien ruokavaliota tutkittiin ruokapäiväkirjojen avulla. Syömiseen
liittyviä asenteita tutkittiin kyselylomakkeen avulla.
Ravitsemusinterventio vaikutti suotuisasti interventioperheiden ruokavalion rasvan
laatuun. Rasvan laatu pehmeni erityisesti tyydyttyneen rasvan käyttöä vähentämällä.
Interventio vaikutti myös jossain määrin lasten kasvisten kulutukseen, tosin yleisesti
ottaen kasvisten kulutus todettiin vähäiseksi. Interventioon osallistuminen lisäsi vanhempien
kiinnostusta terveellistä syömistä kohtaan, mutta ei heidän kiinnostustaan
luonnonmukaisia elintarvikkeita tai mielihyvää tuottavaa syömistä kohtaan. Vanhempien
kiinnostus terveellistä syömistä kohtaan oli yhteydessä vanhempien ja lasten
runsaampaan kasvisten käyttöön mutta ei parempaan rasvan laatua kuvaavaan suhteeseen.
Tulokset osoittavat, että intervention pääkohteeseen, ruokavalion rasvan laatuun, kyettiin
vaikuttamaan suotuisasti. Ravitsemuskasvatuksessa tulee jatkossa panostaa enemmän
tyydyttymätöntä rasvaa sisältävien ruokien ja kasvisten kulutuksen lisäämiseen.
Lasten ruokavalio, erityisesti kasvisten käyttö, oli yhteydessä vanhempien ruokaan liittyviin
asenteisiin. Terveellisen syömisen edistäminen lapsilla edellyttääkin perhelähtöisyyttä
sekä yhteistyötä vanhempien kanssa.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [2869]