Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Väitöskirjat
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Väitöskirjat
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Accelerating food safety and quality control: The use of antibody engineering techniques in the detec-tion of low-molecular weight food contaminants

Leivo, Janne (2016-01-22)

Accelerating food safety and quality control: The use of antibody engineering techniques in the detec-tion of low-molecular weight food contaminants

Leivo, Janne
(22.01.2016)
Katso/Avaa
Leivo B5_2.pdf (6.393Mb)
Lataukset: 

Turun yliopisto Annales Universitatis Turkuensis A I 531
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-6367-6

Kuvaus

Siirretty Doriasta
Tiivistelmä
Elintarvikkeiden turvallisuuteen ja laadunvalvontaan kiinnitetään muuttuneiden kuluttajatottumusten vuoksi yhä enemmän huomiota sekä tuottajien että viranomaisten toimesta. Elintarvikkeiden turvallisuutta heikentää laaja kirjo erilaisia pienikokoisia haitta-aineita kuten antibiootteja ja homemyrkkyjä, jotka kulkeutuvat elintarvikkeiden mukana ihmisiin. Globaalien markkinoiden ja lisääntyvän tutkimustiedon myötä näiden pienikokoisten haitta-aineiden lukumäärä kasvaa jatkuvasti, mikä tekee elintarvikkeiden turvallisuuden- ja laadunvalvonnasta haastavaa.

Elintarvikkeissa esiintyvien haitallisten yhdisteiden pieni koko vaikeuttaa etenkin uusien elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua valvovien määritysten kehittämistä. Useat nykyisin käytössä olevat tekniikat vaativat kalliita laitteita ja niiden käyttöön koulutettua henkilökuntaa, joten nykyisten menetelmien rinnalle on tarpeellista kehittää uusia halvempia ja helppokäyttöisempiä määrityksiä, joilla voidaan käsitellä suuria näytemääriä kerralla ja jotka soveltuvat myös elintarvikkeiden tuottajien käyttöön. Vasta-ainemääritykset ovat laajasti käytössä oleva seulontamenetelmä, jolla voidaan saavuttaa edellä mainittu tavoite. Käyttökelpoisten vasta-ainemääritysten kehittämistä etenkin pienmolekyylien kohdalla on kuitenkin hidastanut kohteena olevien yhdisteiden erittäin pieni koko ja joissain tapauksessa myös niiden myrkyllisyys. Vasta-ainemuokkaustekniikoiden kehitys on mahdollistanut vasta-aineiden kehittämisen lähes mille tahansa kohteelle. Lisäksi tekniikoiden avulla on mahdollista muokata vasta-aineiden sitomisominaisuuksia kuten affiniteettia ja spesifisyyttä monipuolisesti.

Väitöstutkimuksessa tavoitteena oli muokata pienikokoisia haitta-aineita tunnistavien vasta-aineiden sitomisominaisuuksia faaginäyttö- ja proteiininmuokkastekniikoiden avulla elintarviketurvallisuuden ja laadunvalvonnan edistämiseksi. Tutkimuskohteena oli kolme yleistä elintarvikkeiden laatuun ja turvallisuuteen haitallisesti vaikuttavaa yhdistettä: 1) fluorokinolonit, laajakirjoinen antibioottiluokka, joita käytetään yleisesti sekä ihmisten että eläinten infektioiden hoidossa, 2) trikotekeenit, homemyrkkyluokka, joka aiheuttaa huomattavia elintarvikkeiden turvallisuuteen ja tuotantoon liittyviä haittoja, ja 3) karjunhajua lihatuotteissa aiheuttava skatoli.

Väitöstutkimuksessa kehitettiin sitomisominaisuuksiltaan monipuolisia vasta-aineita pienikokoisille elintarvikkeiden haitta-aineille, sekä sitojiin pohjautuvia määrityksiä kyseisten yhdisteiden seulontaan.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [2941]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste