Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (rajattu näkyvyys)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (rajattu näkyvyys)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Gluteenittoman ruokavalion ja keliakian vaikutus suolistomikrobistoon

Willgren, Kristiina (2024-02-23)

Gluteenittoman ruokavalion ja keliakian vaikutus suolistomikrobistoon

Willgren, Kristiina
(23.02.2024)
Katso/Avaa
Willgren_Kristiina_opinnayte.pdf (1.201Mb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
suljettu
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202402289144
Tiivistelmä
Gluteeniton ruokavalio ei sisällä vehnää, ohraa ja ruista. Kaura saattaa soveltua ruokavalioon
riippuen yksilöstä sekä kauran puhtaudesta. Yksi yleisimmistä syistä gluteenittomaan
ruokavalioon on keliakia, ja keliaakikoiden määrä onkin kasvanut länsimaissa viimeisten
vuosikymmenien aikana. Suolistomikrobisto saattaa olla osallisena keliakian synnyssä, mutta
keliakia sekä gluteeniton ruokavalio voivat myös muokata suolistomikrobistoa. Mikrobistolla on
suuri vaikutus moneen terveyteen liittyvään asiaan ja se on jokaisella ihmisellä yksilöllinen.

Tässä kandidaatintutkielmassa perehdytään siihen, miten gluteeniton ruokavalio ja keliakia
vaikuttavat suolistomikrobiston koostumukseen. Keliaakikoilla gluteeniton ruokavalio on
ehdoton ja elinikäinen, sekä vaikuttaa suolistossa olevaan patogeneesiin. Kandidaatintutkielmassa
on otettu mukaan tutkimuksia, joihin on osallistunut juuri diagnosoituja keliaakikoita,
gluteenittomalla ruokavaliolla olleita keliaakikoita, terveitä henkilöitä, jotka ovat noudattaneet
gluteenitonta ruokavalioita sekä vertailuna näihin ryhmiin kontrolleja eli terveitä henkilöitä
normaalilla ruokavaliolla. Tavoitteena oli usein myös selvittää, palautuuko keliaakikoiden
suolistomikrobisto ennalleen siirryttäessä gluteenittomaan ruokavalioon ja ohutsuolen
tulehdustilan parantuessa.

Tutkimuksien perusteella etenkin hoitamattomilla keliaakikoilla, mutta myös gluteenitonta
ruokavaliota noudattavilla keliaakikoilla bifidobakteerien määrät ovat vähäisempiä ja
Bacteroides-suvun bakteerien määrät suurempia kuin kontrolliryhmällä. Gluteenittomalla
ruokavaliolla olleiden keliaakikoiden suolistomikrobisto vaikuttaa palautuvan
tasapainoisemmaksi suolen tulehdustilan parannuttua. Tutkiumuksia tarkastellessa tulee
huomioida, että gluteenittomasta ruokavaliosta johtuva kuidun saannin väheneminen saattaa
vaikuttaa tuloksiin ja näin johtopäätösten tekemiseen.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkielmat (rajattu näkyvyys) [1016]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste