Näytä suppeat kuvailutiedot

Gluteenittoman ruokavalion ja keliakian vaikutus suolistomikrobistoon

Willgren, Kristiina (2024-02-23)

dc.contributor.authorWillgren, Kristiina
dc.date.accessioned2024-02-28T22:31:43Z
dc.date.available2024-02-28T22:31:43Z
dc.date.issued2024-02-23
dc.identifier.urihttps://www.utupub.fi/handle/10024/176452
dc.description.abstractGluteeniton ruokavalio ei sisällä vehnää, ohraa ja ruista. Kaura saattaa soveltua ruokavalioon riippuen yksilöstä sekä kauran puhtaudesta. Yksi yleisimmistä syistä gluteenittomaan ruokavalioon on keliakia, ja keliaakikoiden määrä onkin kasvanut länsimaissa viimeisten vuosikymmenien aikana. Suolistomikrobisto saattaa olla osallisena keliakian synnyssä, mutta keliakia sekä gluteeniton ruokavalio voivat myös muokata suolistomikrobistoa. Mikrobistolla on suuri vaikutus moneen terveyteen liittyvään asiaan ja se on jokaisella ihmisellä yksilöllinen. Tässä kandidaatintutkielmassa perehdytään siihen, miten gluteeniton ruokavalio ja keliakia vaikuttavat suolistomikrobiston koostumukseen. Keliaakikoilla gluteeniton ruokavalio on ehdoton ja elinikäinen, sekä vaikuttaa suolistossa olevaan patogeneesiin. Kandidaatintutkielmassa on otettu mukaan tutkimuksia, joihin on osallistunut juuri diagnosoituja keliaakikoita, gluteenittomalla ruokavaliolla olleita keliaakikoita, terveitä henkilöitä, jotka ovat noudattaneet gluteenitonta ruokavalioita sekä vertailuna näihin ryhmiin kontrolleja eli terveitä henkilöitä normaalilla ruokavaliolla. Tavoitteena oli usein myös selvittää, palautuuko keliaakikoiden suolistomikrobisto ennalleen siirryttäessä gluteenittomaan ruokavalioon ja ohutsuolen tulehdustilan parantuessa. Tutkimuksien perusteella etenkin hoitamattomilla keliaakikoilla, mutta myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla keliaakikoilla bifidobakteerien määrät ovat vähäisempiä ja Bacteroides-suvun bakteerien määrät suurempia kuin kontrolliryhmällä. Gluteenittomalla ruokavaliolla olleiden keliaakikoiden suolistomikrobisto vaikuttaa palautuvan tasapainoisemmaksi suolen tulehdustilan parannuttua. Tutkiumuksia tarkastellessa tulee huomioida, että gluteenittomasta ruokavaliosta johtuva kuidun saannin väheneminen saattaa vaikuttaa tuloksiin ja näin johtopäätösten tekemiseen.
dc.format.extent25
dc.language.isofin
dc.rightsfi=Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.|en=This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.|
dc.subjectGluteeniton ruokavalio, keliakia, suolistomikrobisto, kaura
dc.titleGluteenittoman ruokavalion ja keliakian vaikutus suolistomikrobistoon
dc.type.ontasotfi=Kandidaatintutkielma|en=Bachelor's thesis|
dc.rights.accessrightssuljettu
dc.identifier.urnURN:NBN:fi-fe202402289144
dc.contributor.facultyfi=Teknillinen tiedekunta|en=Faculty of Technology|
dc.contributor.studysubjectfi=Biokemia|en=Biochemistry|
dc.contributor.departmentfi=Bioteknologian laitos|en=Department of Life Technologies|


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

  • Kandidaatin tutkielmat (rajattu näkyvyys) [861]
    fi=Tämän kokoelman töistä on julkaistu avoimessa verkossa ainoastaan tiivistelmä. Tekijä ei ole antanut lupaa teoksen kokotekstin julkaisemiseen Internetissä.|en=Theses in this collection have only abstract. The author of the thesis has not allowed to publish the fulltext of the thesis online.|

Näytä suppeat kuvailutiedot