Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Toimitusketjun vastuullisuus suomalaisissa elintarvikealan yrityksissä – Näkökulmana EU:n yritysvastuudirektiivi

Äikäs, Essi (2025-02-27)

Toimitusketjun vastuullisuus suomalaisissa elintarvikealan yrityksissä – Näkökulmana EU:n yritysvastuudirektiivi

Äikäs, Essi
(27.02.2025)
Katso/Avaa
Aikas_Essi_opinnayte.pdf (1.967Mb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025040724566
Tiivistelmä
Globalisaatio ja kansainvälisten toimitusketjujen kasvu ovat vauhdittaneet talouskasvua ja nostaneet elintasoa,
mutta samalla aiheuttaneet vakavia ihmisoikeus- ja ympäristöhaasteita. Elintarviketeollisuus on yksi
merkittäviä vastuullisuushaasteita kohtaavista toimialoista. Ruokaketju on keskeinen kasvihuonepäästöjen ja
luontokadon lähde, ja maatalouden työvoimavaltaisuus lisää sosiaalisen vastuun riskejä erityisesti kehittyvissä
maissa. Samaan aikaan maailman väestönkasvu lisää painetta siirtyä kestävämpään ruoantuotantoon.
Vaatimukset tiukemmasta vastuullisuuslainsäädännöstä saivat vastauksen heinäkuussa 2024, kun Euroopan
unionissa astui voimaan direktiivi yritysten kestävää toimintaa koskevasta huolellisuusvelvoitteesta (engl.
Corporate Sustainability Due Diligence Directive, ’CSDDD’ tai ’CS3D’). Yritysvastuudirektiivinä Suomessa
tunnettu säädös velvoittaa suuryrityksiä tunnistamaan, arvioimaan, ehkäisemään ja lieventämään
toimintaketjunsa (engl. Chain of activities) haitallisia ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksia. Direktiiviä aletaan
soveltaa yrityksiin vaiheittain, alkaen suurimmista yrityksistä vuonna 2027. Direktiivin noudattamatta
jättämisestä voi seurata merkittäviä sanktioita, oikeustoimia ja mainehaittoja, joten soveltamisalaan kuuluvien
yritysten on syytä aloittaa valmistautuminen jo nyt.
Aiheen uutuuden takia tutkimustieto yritysten toimien nykytilasta suhteessa direktiiviin tai keinoista vastata
sen vaatimuksiin on kuitenkin rajallista. Tämä tutkimus kartoittaa, miten suomalaiset elintarvikealan
suuryritykset toteuttavat vastuullisuutta toimitusketjuissaan EU:n yritysvastuudirektiivin näkökulmasta.
Koska kestävyyteen liittyvän epävarmuuden hallinta on keskeistä sekä vastuullisessa toimitusketjujen
johtamisessa että direktiivin asettaman huolellisuusvelvoitteen toteuttamisessa, tutkimusongelmaa lähestytään
tiedonkäsittelyteorian (engl. Information Processing Theory, IPT) kautta. Tutkimuskysymykset ovat 1)
Millaisia toimitusketjun vastuullisuutta tukevia tiedonkäsittelyn keinoja elintarviketeollisuuden
suomalaisyritykset käyttävät? Ja 2) Miten nämä keinot vastaavat EU:n yritysvastuudirektiivin vaatimuksiin?
Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin direktiivin asettamia velvoitteita ja laadittiin viitekehys toimitusketjun
vastuullisuutta tukevista tiedonkäsittelyn keinoista, jotka auttavat erityisesti elintarvikealan yrityksiä
toteuttamaan näitä velvoitteita. Viitekehyksen pohjalta suoritettiin laadullinen sisällönanalyysi Suomen
elintarvikealan viiden suurimman yrityksen vuoden 2023 vastuullisuusraportoinnista. Tutkimuksessa
havaittiin, että kaikki tarkastellut yritykset reagoivat kestävyyteen liittyvään epävarmuuteen sekä
kasvattamalla tiedonkäsittelykapasiteettiaan että vähentämällä tiedonkäsittelytarpeitaan. Kaikki viisi
viitekehyksen mukaista tiedonkäsittelymekanismia, samoin kuin suurin osa mekanismeihin kuuluvista
keinoista, olivat käytössä kaikissa tarkastelluissa yrityksissä.
Tulokset osoittavat, että suomalaisilla elintarvikealan suuryrityksillä on jo nyt käytössään monipuolinen
joukko mekanismeja, joiden avulla ne hallitsevat toimitusketjunsa haitallisia ympäristö- ja
ihmisoikeusvaikutuksia. Direktiivi saattaa kuitenkin edellyttää toiminnan laajentamista esimerkiksi uusien
raaka-aineiden, useampien toimittajien tai toimitusketjun syvempien tasojen kattamiseksi. Lopulta direktiivin
suhteellisuusperiaate ja asianmukaisten toimenpiteiden tulkinta määrittävät, katsotaanko yritysten toimet
riittäviksi. Tutkimusotos kattaa kaikki direktiivin alaiset suomalaiset elintarvikealan yritykset, tarjoten
kattavan kuvan alan vastuullisuustoimista. Tulokset voivat tukea sekä direktiivin piiriin kuuluvien yritysten
valmistautumista että muiden yritysten vastuullisuustoimien kehittämistä toimitusketjuissa.
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt sekä syventävien opintojen opinnäytetyöt (kokotekstit) [9251]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste