Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vegaanisen ruokavalion lipidit ja niiden vaikutukset sydän- ja verisuonitauteihin

Suulamo, Sara (2025-06-04)

Vegaanisen ruokavalion lipidit ja niiden vaikutukset sydän- ja verisuonitauteihin

Suulamo, Sara
(04.06.2025)
Katso/Avaa
SaraSuulamo_Kanditutkielma1.pdf (599.4Kb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025061065310
Tiivistelmä
Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat maailmanlaajuisesti eniten kuolemia. Sydän- ja verisuonitauteja ovat muun muassa sepelvaltimotauti sekä perifeerinen valtimotauti. Niitä aiheuttaa pääasiassa ateroskleroosi eli valtimonkovettumatauti, jossa plakkia kertyy valtimoiden seinämiin. Tätä plakkia aiheuttaa plasman lipidit, kuten kolesteroli ja triasyyliglyserolit. Nämä pääsevät kertymään valtimoiden seinämiin niitä kuljettavissa lipoproteiineissa, koska hydrofobisina ne eivät voi kulkea plasmassa itsenäisesti. Lipoproteiinit, joilla on taipumus aiheuttaa ateroskleroosia sisältävät apolipoproteiini B:tä, jota pidetään tautien kannalta tärkeänä indikaattorina. Lipoproteiinien laatuun ja määrään vaikuttaa myös ravinnosta saatavat rasvahapot. Tyydyttyneet rasvahapot voivat nostaa kolesterolin määrää, ja siten lisätä kolesterolia kuljettavien lipoproteiinien määrää. Koska lipidit ovat niin tärkeässä asemassa sydän- ja verisuonitautien kehittymisessä, vegaanisen ruokavalion vaikutusta tauteihin on alettu tutkia. Vegaanisen ruokavalion tärkeimmät vaikutukset liittyvät pääasiassa LDL:n (engl. low density lipoprotein) kuljettaman kolesterolin pitoisuuden alenemiseen, ehkäisten ateroskleroosia. Vegaaninen ruokavalio sisältää vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja, mutta enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja, erityisesti omega-6-sarjan linolihappoa. Näillä molemmilla on LDL-kolesterolia alentava vaikutus. Toisaalta vegaaninen ruokavalio sisältää vähemmän omega-3-sarjan eikosapentaeenihappoa (engl. eicosapentaenoic Acid, EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (engl. docosahexaenoic acid, DHA), mikä puolestaan saattaa vähentää sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevää vaikutusta. Vegaanisen ruokavalion vaikutukset sydän- ja verisuonitauteihin ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja esimerkiksi kaikki vegaanista ruokavaliota noudattavat eivät saa täysin samoja ravintoaineita, mikä osaltaan lisää eroja yksilöiden välillä.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit) [1715]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste