Blackcurrant seed oil for prevention of atopic dermatitis
Linnamaa, Pia (2014-04-11)
Blackcurrant seed oil for prevention of atopic dermatitis
Linnamaa, Pia
(11.04.2014)
Annales Universitatis Turkuensis D 1109 Turun yliopisto
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-5706-4
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-5706-4
Kuvaus
Siirretty Doriasta
Tiivistelmä
One hypothesis for the increased incidence of atopic diseases has been that it is associated with changing dietary habits, especially the changed intake of essential fatty acids (EFAs). The metabolism of EFAs produces eiconasoids, prostaglandins and leukotrienes, which are essential to organs and play a major role in regulation of inflammation and immune response. In some studies persons with atopic dermatitis have been found to have reduced levels of EFAs. The first year of infancy as well as the foetal period are crucial for the development of atopic immune response. The composition of blackcurrant seed oil (BCSO) corresponds to the recommended ratio of EFAs n-3 and n-6 in the diet (1/3-1/4) and as a dietary supplement could, even in small doses, modify the unbalance of EFAs in an efficient way. The purpose of this study was to find out whether atopic allergies can be prevented by supplementing the diet of pregnant mothers with blackcurrant seed oil and whether it could affect the immunological balance of a child. We also sought to find out whether a blackcurrant seed oil supplementation can affect the composition of breast milk to suppress the T helper 2 lymphocyte (Th2) responses in infants.
313 pregnant mothers were randomly assigned to receive BCSO (n=151) or olive oil as placebo (n=162). Supplementation was started at the 8th to 16th weeks of pregnancy, 6 capsules per day (dose of 3 g), and continued until the cessation of breastfeeding. It was thereafter followed by direct supplementation to infants of 1 ml (1 g) of oil per day until the age of two years. Atopic dermatitis and its severity (SCORAD index) were evaluated, serum total IgE was measured and skin prick tests were performed at the age of 3, 12 and 24 months. Peripheral blood mononuclear cell (PBMC) samples were taken at the age of 3 and 12 months and breast milk samples were collected during the first 3 months of breastfeeding. Parental atopy was common (81.7%) in the studied infants, making them infants with increased atopy risk. There was a significantly lower prevalence of atopic dermatitis in the BCSO group (33%) than in the olive oil group (47%) at the age of 12 months. Also, SCORAD was lower in the BCSO group than in the olive oil group. Dietary intervention with BCSO had immunomodulatory effects on breast milk, inducing cytokine production from Th2 to Th1 immunodeviation. It decreased the level of IL-4 and elevated the level of IFN-γ. BCSO intervention did not affect cytokines in the children’s PBMC. However, children of smoking parents in the combined BCSO and olive oil group had significantly elevated levels of Th2 type cytokines IL-4, IL-5 and the proinflammator cytokine TNF. Dietary supplementation with BCSO is safe. It is well tolerated and transiently reduces the prevalence of atopic dermatitis at the age of 12 months. It can possibly become a potential tool in prevention of atopic symptoms when used at the early stages of life. Atooppisen ihottuman ehkäisy mustaherukansiemenöljyvalmisteella
Yhdeksi syyksi atooppisten allergioiden lisääntymiseen on esitetty muutoksia ruokailutottumuksissamme, erityisesti välttämättömien rasvahappojen osuuteen on kiinnitetty huomiota. Välttämättömien rasvahappojen metabolian tuloksena syntyy elimistölle välttämättömiä eikosanoideja, prostaglandiineja ja leukotrieenejä, joilla on tärkeä merkitys tulehdusreaktion ja immuunivasteen säätelyssä. Aikaisemmissa tutkimuksissa atoopikoilla on todettu alhaisia välttämättömien rasvahappojen pitoisuuksia. Ensimmäinen vuosi ja jo sikiöaika ovat tärkeitä allergisen puolustusmekanismin kehittymisen kannalta. Mustaherukan siemenöljyn rasvahappokoostumus vastaa suositeltua n-3- ja n-6- rasvahappojen suhdetta ravinnossa (1/3-1/4) ja voi jo pieninä annoksina auttaa tasapainottamaan välttämättömien rasvahappojen osuutta elimistössä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, pystytäänkö raskauden aikana ravintolisänä aloitetulla mustaherukan siemenöljyllä ehkäisemään atooppisia allergioita, vaikuttamaan lapsen immunologiseen tasapainoon ja vaikuttamaan rintamaidon koostumukseen siten, että se vaimentaa lapsen Th2-vastetta.
313 raskaana olevaa äitiä satunnaistettiin saamaan joko mustaherukan siemenöljyä (n=151) tai lumeena toimivaa oliiviöljyä (n=162). Äidin öljykorvaus annettiin kapselien muodossa 6 kapselia/pv (3 g/kerta-annos). Se aloitettiin 8.-16. raskausviikolla ja sitä jatkettiin imetyksen loppuun asti. Lapsi alkoi saada samaa öljykorvausta 1 ml/pv (1 g), kun yksinomainen rintamaitoruokinta päättyi, ja öljykorvausta jatkettiin, kunnes lapsi täytti kaksi vuotta. Atooppinen ihottuma ja sen vaikeusaste (SCORAD) arvioitiin, seerumin kokonais-IgE määritettiin ja ihopistotestit (prick) tehtiin 3, 12 ja 24 kuukauden iässä. Perifeerisen veren mononukleaaristen solujen näytteet kerättiin 3 kuukauden ja 12 kuukauden iässä ja rintamaitonäytteet kerättiin 3 kuukauden sisällä. Vanhempien atopia oli yleistä (81,7 %), mikä lisäsi lasten atopian riskiä. Herukkaöljyryhmässä todettiin vähemmän atooppista ihottumaa (33 %) verrattuna plaseboryhmään (47 %) 12 kuukauden iässä. Myös ihottuman vaikeusaste oli lievempi SCORAD-asteikolla mitattuna. Raskauden aikaisella herukkaöljyinterventiolla todettiin immunomodulatorisia vaikutuksia rintamaidon sytokiinituotantoon kohti Th1-vastetta. Interleukiini-4:n taso laski ja IFN-γ:n taso nousi. Mustaherukan siemenöljyllä ei ollut vaikutusta sytokiineihin lasten perifeerisen veren mononukleaarisissa soluissa. Sen sijaan todettiin, että tupakoivien vanhempien lapsilla yhdistetyssä ryhmässä oli merkitsevästi enemmän Th-2-tyypin sytokiineja, IL-4 ja IL-5 sekä proinflammatorista TNF:ää. Mustaherukan siemenöljy on turvallinen ja hyvin siedetty. Raskauden aikana käytettynä se vähentää lapsen atooppisen ihottuman esiintyvyyttä 12 kuukauden iässä. Varhaisessa lapsuudessa käytettynä se voisi olla mahdollinen vaihtoehto atooppisen ihottuman ehkäisyssä.
313 pregnant mothers were randomly assigned to receive BCSO (n=151) or olive oil as placebo (n=162). Supplementation was started at the 8th to 16th weeks of pregnancy, 6 capsules per day (dose of 3 g), and continued until the cessation of breastfeeding. It was thereafter followed by direct supplementation to infants of 1 ml (1 g) of oil per day until the age of two years. Atopic dermatitis and its severity (SCORAD index) were evaluated, serum total IgE was measured and skin prick tests were performed at the age of 3, 12 and 24 months. Peripheral blood mononuclear cell (PBMC) samples were taken at the age of 3 and 12 months and breast milk samples were collected during the first 3 months of breastfeeding. Parental atopy was common (81.7%) in the studied infants, making them infants with increased atopy risk. There was a significantly lower prevalence of atopic dermatitis in the BCSO group (33%) than in the olive oil group (47%) at the age of 12 months. Also, SCORAD was lower in the BCSO group than in the olive oil group. Dietary intervention with BCSO had immunomodulatory effects on breast milk, inducing cytokine production from Th2 to Th1 immunodeviation. It decreased the level of IL-4 and elevated the level of IFN-γ. BCSO intervention did not affect cytokines in the children’s PBMC. However, children of smoking parents in the combined BCSO and olive oil group had significantly elevated levels of Th2 type cytokines IL-4, IL-5 and the proinflammator cytokine TNF. Dietary supplementation with BCSO is safe. It is well tolerated and transiently reduces the prevalence of atopic dermatitis at the age of 12 months. It can possibly become a potential tool in prevention of atopic symptoms when used at the early stages of life.
Yhdeksi syyksi atooppisten allergioiden lisääntymiseen on esitetty muutoksia ruokailutottumuksissamme, erityisesti välttämättömien rasvahappojen osuuteen on kiinnitetty huomiota. Välttämättömien rasvahappojen metabolian tuloksena syntyy elimistölle välttämättömiä eikosanoideja, prostaglandiineja ja leukotrieenejä, joilla on tärkeä merkitys tulehdusreaktion ja immuunivasteen säätelyssä. Aikaisemmissa tutkimuksissa atoopikoilla on todettu alhaisia välttämättömien rasvahappojen pitoisuuksia. Ensimmäinen vuosi ja jo sikiöaika ovat tärkeitä allergisen puolustusmekanismin kehittymisen kannalta. Mustaherukan siemenöljyn rasvahappokoostumus vastaa suositeltua n-3- ja n-6- rasvahappojen suhdetta ravinnossa (1/3-1/4) ja voi jo pieninä annoksina auttaa tasapainottamaan välttämättömien rasvahappojen osuutta elimistössä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, pystytäänkö raskauden aikana ravintolisänä aloitetulla mustaherukan siemenöljyllä ehkäisemään atooppisia allergioita, vaikuttamaan lapsen immunologiseen tasapainoon ja vaikuttamaan rintamaidon koostumukseen siten, että se vaimentaa lapsen Th2-vastetta.
313 raskaana olevaa äitiä satunnaistettiin saamaan joko mustaherukan siemenöljyä (n=151) tai lumeena toimivaa oliiviöljyä (n=162). Äidin öljykorvaus annettiin kapselien muodossa 6 kapselia/pv (3 g/kerta-annos). Se aloitettiin 8.-16. raskausviikolla ja sitä jatkettiin imetyksen loppuun asti. Lapsi alkoi saada samaa öljykorvausta 1 ml/pv (1 g), kun yksinomainen rintamaitoruokinta päättyi, ja öljykorvausta jatkettiin, kunnes lapsi täytti kaksi vuotta. Atooppinen ihottuma ja sen vaikeusaste (SCORAD) arvioitiin, seerumin kokonais-IgE määritettiin ja ihopistotestit (prick) tehtiin 3, 12 ja 24 kuukauden iässä. Perifeerisen veren mononukleaaristen solujen näytteet kerättiin 3 kuukauden ja 12 kuukauden iässä ja rintamaitonäytteet kerättiin 3 kuukauden sisällä. Vanhempien atopia oli yleistä (81,7 %), mikä lisäsi lasten atopian riskiä. Herukkaöljyryhmässä todettiin vähemmän atooppista ihottumaa (33 %) verrattuna plaseboryhmään (47 %) 12 kuukauden iässä. Myös ihottuman vaikeusaste oli lievempi SCORAD-asteikolla mitattuna. Raskauden aikaisella herukkaöljyinterventiolla todettiin immunomodulatorisia vaikutuksia rintamaidon sytokiinituotantoon kohti Th1-vastetta. Interleukiini-4:n taso laski ja IFN-γ:n taso nousi. Mustaherukan siemenöljyllä ei ollut vaikutusta sytokiineihin lasten perifeerisen veren mononukleaarisissa soluissa. Sen sijaan todettiin, että tupakoivien vanhempien lapsilla yhdistetyssä ryhmässä oli merkitsevästi enemmän Th-2-tyypin sytokiineja, IL-4 ja IL-5 sekä proinflammatorista TNF:ää. Mustaherukan siemenöljy on turvallinen ja hyvin siedetty. Raskauden aikana käytettynä se vähentää lapsen atooppisen ihottuman esiintyvyyttä 12 kuukauden iässä. Varhaisessa lapsuudessa käytettynä se voisi olla mahdollinen vaihtoehto atooppisen ihottuman ehkäisyssä.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [2812]