Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Limaskat elintarvikekäytössä

Nikula, Matilda (2024-03-27)

Limaskat elintarvikekäytössä

Nikula, Matilda
(27.03.2024)
Katso/Avaa
Nikula_Matilda_opinnayte.pdf (210.2Kb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024032813560
Tiivistelmä
Limaskat ovat seisovassa vedessä viihtyviä pieniä vesikasveja. Ne kelluvat veden pinnalla ja niillä ei ole juuria. Limaskoita on hyödynnetty muun muassa eläinten rehuna, lääkekasvina ja ympäristön puhdistuksessa. Limaskat ovat keränneet viime vuosina huomiota myös mahdollisena proteiininlähteenä ihmisravinnossa.
Limaskan viljely on kestävää, koska sen kasvattaminen ei vie maapinta-alaa muiden viljelykasvien käytöstä ja se hyödyntää hyvin ravinteita. Nopea biomassan kasvu ja mahdollisuus vertikaaliviljelyyn tekee kasvatuksesta tehokasta. Jätevesien käyttämistä limaskojen viljelyssä tutkitaan vielä, mutta esimerkiksi kalojen rehun kohdalla sen on havaittu olevan turvallista.
Limaskojen ravintoainepitoisuudet vaihtelevat niin lajien kuin kasvuolosuhteiden mukaan. Erityistä limaskan ravitsemuksellisissa ominaisuuksissa on korkea proteiinipitoisuus ja aminohappojen hyvä hyötysuhde. Limaskat sisältävät myös monista muista kasveista poiketen runsaasti B12-vitamiinia. Limaskojen runsaat antioksidantti- ja fytokemikaalipitoisuudet ovat myös huomion arvoisia. Ravitsemukselle haitallisia yhdisteitä limaskoissa on vain pieninä määrinä.
Limaskalla on hyvät mahdollisuudet tulevaisuuden eläinproteiinin korvaajana, sillä siitä eristetyllä proteiinilla on hyvät fysikaaliset ominaisuudet. Korvikkeiden aistittavat ominaisuudet vaativat vielä kehittämistä aistinvaraisten arviointien perusteella. Kuluttajien ennakkoasenteet ovat myönteisiä, mutta EU:n elintarviketurvallisuusviranomainen ei ole voinut vahvistaa tuoreen limaskan elintarviketurvallisuutta.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit) [1545]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste