Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Geenien vaikutus mansikan aistittaviin ominaisuuksiin

Rouvinen, Adele (2024-05-17)

Geenien vaikutus mansikan aistittaviin ominaisuuksiin

Rouvinen, Adele
(17.05.2024)
Katso/Avaa
Geenien%20vaikutus%20mansikan%20aistittaviin%20ominaisuuksiin%286%29_final_mko.pdf (1.170Mb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024052738982
Tiivistelmä
Mansikan aistittaviin ominaisuuksiin vaikuttavia piirteitä on tutkittu jo melko paljon. Tämä tutkielma kokoaa tietoa näihin ominaisuuksiin vaikuttavista geeneistä, minkä avulla tiedon löytäminen aiheeseen liittyvää kehitystyötä varten helpottuu. Eri mansikkalajikkeita on kehittynyt ja niitä on kehitetty vuosien mittaan risteytymällä, ja näiden uusien mansikkalajikkeiden aistittaviin ominaisuuksiin ovat vaikuttaneet emolajit. Esimerkiksi nykyinen kaupallinen mansikka Fragaria x ananassa on risteytys F. virginianan ja F. chiloensiksen välillä. Sen ominaisuuksiin vaikuttaa kuitenkin suuresti F. vesca, joka on yksi F. x ananassan alagenomeista, sillä F. vescan genomi ilmenee voimakkaammin kuin monen muun lajikkeen genomi. Mansikan miellyttävyyteen vaikuttavat muun muassa mansikan flavori ja ulkomuoto. Flavoriin vaikuttavat mm. sokerit, esterit, furanonit ja tanniinit, ja tärkeimmät flavoriin vaikuttavat geenit ovat o-metyylitransferaasigeeni (FaOMT), AAT:n SAAT- ja FaAAT2-geenit sekä nerolidolia syntetisoiva FaNES1-geeni. Ulkomuotoon vaikuttavat antosyaanit, joita säätelee MYB-bHLH WD40-kompleksi, ja jotka pääasiassa määräävät mansikan värityksen, sekä kokoon ja muotoon vaikuttavat auksiini ja gibberelliinihappo, joiden pääasiallinen säätelijägeeni on FveAGL62. Näitä kaikkia yhdisteitä ja niiden biosynteesejä säätelevillä geeneillä on suuri rooli aistittavien ominaisuuksien synnyssä. Nykypäivänä risteyttämisen lisäksi aistittavia ominaisuuksia pystytään kehittämään markkeriavusteisen jalostuksen avulla. Tutkielmaan koottujen tietojen avulla eri lajikkeiden kehittäminen aistittavien ominaisuuksien parantamiseksi helpottuu.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit) [1634]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste