Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Solun proteiinien lämpöstabiilisuus määritykset lääkemolekyylien toiminnallisuuden havainnoinnissa

Kytöniemi, Aada (2025-10-30)

Solun proteiinien lämpöstabiilisuus määritykset lääkemolekyylien toiminnallisuuden havainnoinnissa

Kytöniemi, Aada
(30.10.2025)
Katso/Avaa
Kytoniemi_Aada_opinnayte.pdf (692.0Kb)
Lataukset: 

Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20251031104536
Tiivistelmä
Lääkekehityksessä on tärkeää, että yhdiste sitoutuu spesifisesti haluttuun kohteeseen, mikä mahdollistaa sekä tehokkuuden että turvallisuuden. Tätä varten lääkkeen tulee olla oikeassa paikassa ja sitoutua haluttuun kohteeseen korkealla spesifisyydellä. TSA, eli lämpösiirtymäanalyysi on tutkimusmenetelmä, jonka avulla lääkeaineiden toiminnallisuutta voidaan tutkia proteiinien lämpöstabiilisuuden avulla. Menetelmässä puhdistetun proteiinin lämpöstabiilisuutta tutkitaan fluoresoivan väriaineen avulla, joka sitoutuu denaturoituneen proteiinin hydrofobisiin alueisiin.
CETSA, eli solullinen lämpösiirtymäanalyysi kehitettiin, jotta voitiin tutkia yhdisteiden ja niiden kohdeproteiinien vuorovaikutuksia fysiologisesti merkittävässä ympäristössä lämpöstabiilisuuden avulla. CETSAssa mittaukset suoritetaan soluympäristössä kokonaisissa soluissa, kudoksessa tai solulysaatissa. Mittauksissa tutkitaan miten eri molekyylit sitoutuvat kohdeproteiineihin ja miten tämä vaikuttaa proteiinin lämpöstabiilisuuteen, rakenteeseen ja toimintaan niiden luonnollisessa ympäristössä. Proteiinien lämpöstabiilisuutta arvioidaan denaturoitumisen ja aggregaation perusteella. Kuumentamisen jälkeen näytteen liukoisten proteiinien määrä voidaan mitata ja luoda näille lämpökäyrä. Tyypillisesti sitoutuva molekyyli stabiloi kohdeproteiinia, jolloin yhdisteen vuorovaikutus proteiinin kanssa voidaan havaita lämpökäyrässä proteiinin sulamispisteen muutoksena Tm.
CETSAsta on useita variaatioita, jotka toimivat saman toimintaperiaatteen mukaisesti, mutta eroavat siinä, mitä menetelmää käytetään proteiinin määrityksessä kuumentamisen jälkeen. Eri menetelmiä käytetään yksittäisten proteiinien tutkimiseen, laajoihin seulontoihin sekä koko proteomin kattaviin analyyseihin. Tässä tutkielmassa keskitytään CETSAan, sen käyttöön lääkekehityksessä sekä sen eri variaatioiden toimintaan.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkielmat (kokotekstit) [1825]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste