Hae
Aineistot 1-10 / 192
Impact of enzymatic treatment on the flavour-active compounds in lingonberry juice
(2018-12-21)
Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea) is a wild, abundant, easy to pick, and highly nutritious uncultivated berry. Lingonberries are usually consumed as such, or as juices, jams, and purees. Enzymatic treatment is traditionally ...
Immunokomplekseja sitovien vasta-aineiden tunnistaminen sekvenssianalyysillä
(2019-09-26)
Uuden polven sekvensointimenetelmät ovat kehittyneet viimevuosina nopeasti. Sekvensointilaitteiden kehittymisen myötä menetelmät ovat muuttuneet yhä luotettavammiksi, joustavimmiksi ja edullisimmiksi. Tämä on mahdollistanut ...
Determination of vitamin K from fermented foods
(Turun yliopisto, 2018-04-25)
A quick and sensitive analysis method was developed for the analysis of vitamin K compounds, including phylloquinone (PK) and menaquinones (MK-n). The method utilizes ultra-high performance liquid chromatography tandem ...
Flavonols and flavonol glycosides in 21 black currant varieties
(Turun yliopisto, 2018-04-10)
Flavonols are polyphenols from the class of flavonoids compounds known for their antioxidant, anti-cancerous and anti-inflammatory activities. Black currants belong to family Grossulariaceae having botanical name of Ribes ...
Marja- ja hedelmäjuomatuotteiden sokeriprofiili ja sakeuttamisaineiden vaikutukset
(Turun yliopisto, 2018-04-10)
Hiilihydraatteja eli sokereita on kasveissa ja niitä muodostuu fotosynteesin lopputuotteena. Nestemäisissä elintarvikkeissa pitkäketjuisia sokereita käytetään sakeuttamaan ja muodostamaan geelirakenne, sekä muokkaamaan tai ...
Monianalyyttimäärityksen kehittäminen narkolepsiapotilaiden vasta-aineiden tutkimiseksi influenssaviruksen NS1-proteiinia vastaan
(2019-03-22)
Narkolepsia on syyltään tuntematon unihäiriö, johon liittyy poikkeava päiväaikainen väsymys ja katapleksia. Vuonna 2010 narkolepsian esiintyvyyden havaittiin kasvaneen A(H1N1)pdm09-viruksen aiheuttaman influenssapandemian ...
Processing of sea buckthorn juice with malolactic fermentation
(2019-05-31)
Health benefits of Nordic berries have been widely reported. Sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides) berries contain versatile combination of chemical compounds having health promoting features such water-soluble vitamins (C, ...
Effect of temperature on flavor compounds and sensory characteristics of Maillard Reaction Products derived from mushroom hydrolysate
(Turun yliopisto, 2018-07-10)
Maillard reaction products (MRPs) were prepared from mushroom hydrolysate (MH) by heating with D-xylose and L-cysteine at various temperatures (100 °C–140 °C) for 2 h at a pH of 7.4. The sensory characteristics of MH and ...
cAMP:n säätelemä fosfoproteiini 19 toiminta akuutissa myelooisessa leukemiassa
(2019-12-19)
Akuutti myelooinen leukemia (AML) on aggressiivinen veri- ja luuydinsyöpä. AML jaetaan useisiin alaryhmiin syöpäsolujen ilmiasun, erilaistumisasteen ja sytogenetiikan mukaan. Todellinen tämänhetkinen hoidollinen haaste ...
Vimentin modulates focal adhesion dynamics in directionally migrating fibroblasts
(2018-10-19)
Cell migration is an integral process in several physiological events essential for normal functioning of an organism. Cell migration is a mechanistic phenomenon that occurs in many steps including cell polarization, ...